ПОЛЕЗНО: Какво да ядем и какво да избягваме за по-добър сън?

На всички ни се е случвало, при това не само веднъж: лягаме си вечерта, знаейки, че на следващия ден сме на работа, но мечтаният сън не идва и не идва. Причините за това могат да бъдат много: можем да ги търсим на нервна почва, здравословна, може да се дължат на несъобразено количество кофеин, което сме приели през деня и на какво ли още не. Така например липсата на сън може да идва от конкретна храна, която сме консумирали по-рано. Вижте какво да консумирате и какво да не консумирате, за да спите по-добре.

Кажете ДА на…

Млякото

Топло мляко преди лягане не е просто случаен ритуал, а средство за добър сън, защото в състава му влиза аминокиселината трипофан, която е с успокояващо действие. Топлото мляко успокоява нервната система, не дразни стомаха и в най-общи линии ви осигурява всичко за необезпокояван сън.

Бананите

В техния състав също влиза трипофан, който се преобразува в серотонин. Той пък, от своя страна, подобрява настроението и намалява стреса.

Чая

Повечето видове чай са полезни за нервната система, но за добър сън най-вече ще ви помогне чаят от валериан. Той нормализира нервните процеси, понижава кръвното налягане и дори намалява кошмарите.

Кажете НЕ на…

Алкохола

Той се усвоява бързо от организма и често е причина за събуждане през нощта. Освен това увеличава хъркането.

Кафето

И изобщо на всичко, което съдържа кофеин. Причината е ясна: той служи за събуждане, а не за приспиване.

Шоколада

И шоколадът, подобно на кафето, съдържа кофеин. Също така в състава му влизат доста калории, които тялото няма как да изразходи през нощта и така ще се чувстваме бодри, а сънят, ако изобщо се появи, ще бъде нарушаван.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *