Никулден наближава! Ето как да познаем дали рибата е прясна!

Дни преди Никулден – предлагат ли ни търговците замразена вместо прясна риба на пазара?

В момента шаранът се продава между 5 и 6 лева за килограм. От естествените и изкуствените водоеми до магазините и пазарите прясната риба поскъпва с 1-2 лева за килограм, а понякога дори и двойно.

Най-лесно прясната риба можем да познаем по външни белези:
„Очите са изпъкнали, бистри. Хрилете – розов, червен цвят, прилепнали люспи към мускулатурата, както и перки. Слузта е прозрачна и не е голямо количество. При отваряне на вътрешността на рибата – коремната кухина е със седефен блясък и вътрешните органи са с характерната за рибата миризма“, уточнява Галя Викьова от БАБХ.

Сред най-честите измами на търговците е да предлагат замразена риба като прясна. За да не подвеждат потребителите, задължително трябва да изписват дата на размразяване.

Тази година и търговците, и рибарите отчитат дефицит на някои видове черноморска риба. Затова и цените на българската риба са по-високи тази година.

Чернокопът е поскъпнал от 10 на 12 лв. килограмът. А паламудът – от 8 на 12. От улични търговци можем да купим и по-евтина риба. Там обаче шансът да попаднем на некачествена стока е по-голям.

Източник: Petel

loading...

3 thoughts on “Никулден наближава! Ето как да познаем дали рибата е прясна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *