Не убивайте паяците в дома си! Ето причината за това

Сигурно повечето от вас убиват паяците, които видят в дома си. Това е донякъде нормална човешка реакция. Всички сме го правили. Известният ентомолог Мат Бъртън обаче е на мнение, че убиването на паяк е нещо повече от лошо знамение. Подобен акт е погрешен, тъй като тези животинки са важна част от екосистемата и се справят с различни вредители.

„Знам, че може би е трудно да ви убедя, но позволете да опитам. Не убивайте следващия паяк, който видите в къщата си – пише Бъртън. “Паяците са важна част от екосистемата на вашия дом и също са независими организми”.

Мат Бъртън обяснява, че паяците са практически всеядни и често убиват други насекоми, които иначе ни причиняват много главоболия. В това число влизат и комарите, които са не просто досадни, а могат да пренасят и различни опасни зарази.

„Паяците са всеядни и ядат всичко, което могат да уловят. Въпреки това, те редовно хващат вредители и насекоми, които носят болести, например комари”, отбелязва биологът. – Има и един вид скачащ паяк, който предпочита наситените с кръв комари. По този начин, убивайки паяка, вие не го лишавате от живот, вие се лишавате от важен хищник за вашия дом.“

Той признава, че почти всички паяци са отровни, но същевременно пояснява и друго – отровата на паяците е недостатъчна, за да навреди на хората. Освен това, зъбите им са твърде малки, за да проникнат в човешката кожа. Има все пак определени видове, които са опасни за хората – например Черната вдовица или Паякът отшелник.

Паяците предпочитат да се крият от хората – ние сме много по-опасни за тях, отколкото те за нас.

“Ако всъщност не можете да съжителствате с паяк във вашия дом, апартамент или гараж, вместо да го убивате, опитайте да го преместите на улицата. Той ще намери друго място и двете страни ще бъдат доволни от резултата”, настоява Бъртън. “Но ако можете да го понесете – не се притеснявайте, че живеете с паяци”. Това е абсолютно нормално. И дори да не ги виждате, най-вероятно има паяци в къщата ви. Затова прилагайте тактиката “живейте и оставете другите да живеят” на следващия паяк, когото ще видите.”

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *