Най-честите повреди по гумите – какви са и как да се предпазим?

Гумите са един от най-важните компоненти на автомобила. Това го знае всеки човек, който шофира редовно.

Ако гумите на нашите коли не са в изправност, ние дори рискуваме живота си на пътя. Дори и една гума да не е в изправност, това може да доведе до фатално произшествие на трасето.

Специализираното издание за автомобилизъм AUTO BILD отговаря на някои от най-важните въпроси, свързани с гумите, техните най-чести повреди и поддръжката им.

Експертите казват, че най-често повреди по гумите се появяват заради пирони и винтове. Но също така и заради невнимателен начин на каране и лоша поддръжка. Лесно можете да повредите каркаса, ако с висока скорост минете през дупка или изкатерите бордюр. Последното може да повреди и окачването на колата ви.

Важно е да не забравяте, че не трябва да карате както с прекалено малко, така и с прекалено високо налягане на гумите. Тогава съществуват и странични ефекти като повишен разход на гориво, например. Или пък лошо сцепление. Особено на мокър път.

Ето и някои от основните причини за лошо състояние на гумите:

Неправилно налягане

Ако налягането на гумите ви е твърде ниско, тогава по външната и вътрешната страна могат да възникнат сериозни повреди. Високото налягане пък може да увреди профила в средата на протектора.

Гумите са твърде стари

Годината на производство на гумите може да се установи от DOT номера. Първите две цифри означават календарната седмица, а последните две – календарната година.

Твърде малък грайфер

Ако се движите с малък грайфер на гумите, рискувате много. При профил от само 4 мм сцеплението на мокро силно намалява. Така гумата ще загуби контакта си с пътната настилка.

Правилно ли ги съхранявате?

Не е добра идея да съхранявате гумите навън. Топлината и влагата ще ги състарят бързо. По-добре: по-добре е да ги приберете на сухо, хладно и тъмно място. Няма значение, дали във вертикално или хоризонтално положение.

Прекалено ги удряте в бордюри

Катеренето на бордюри на тротоари може да разруши вътрешността на гумата – това е невидима опасност! Синтетичните конци на каркаса могат да се скъсат или изкривят. Така при висока скорост гумата може да се спука.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *