Как да спестяваме пари, ако живеем от заплата до заплата

„Човек знае 2 и 200“ е казал народът и е бил безкрайно прав. Ако взимаме минимална заплата, криво-ляво успяваме да живеем с нея. Ако доходът ни нарасне, изведнъж нарастват и разходите, а ние отново сме в състояние на криво-ляво месечно оцеляване. Ако по някакво чудо изведнъж започнем да взимаме хиляди левове, пак намираме къде да ги изхарчим и пак не ни стигат. И за да завършим уводната си част с още едно народно умотворение, то ще кажем, че наистина „човек се простира според чергата си“.

Каквото и да си говорим обаче, при по-голямата част от българите парите свършват още щом се появят. Плащаме наем или заем, битови сметки, евентуално някой друг кредит и ето, че заплатата изведнъж останала по-малко от половината. А като се има предвид, че цял месец трябва и да се храним, даже не си помисляме да се поглезим с някой лукс, защото за такива все нямаме достатъчно средства.

Вижте обаче няколко съвета, които можете да се опитате да приложите, за да спестите пари, ако живеете от заплата до заплата.

Поставете си цел

Поставете си цел, която искате да постигнете, и която е осъществима само с пари. Винаги сте искали да видите Рим? Започнете да събирате пари, а ние ще ви изненадаме, че в днешно време е пълно с нискотарифни полети и при повече късмет можете да отидете и да се върнете с 50-60 лв. Разбира се, ще ви трябва и място, на което да спите, както и джобни, така че сумата определено нараства. Но е мотив, който ако си поставите, можете да следвате и следващия път, когато се зачудите дали да дадете 2 лв. за кафе навън, просто да ги приберете в джоба и да си направите кафе вкъщи.

Следете сметките си

Събирайте касовите си бележки и ги анализирайте веднъж седмично. Трябваше ли например да купувате толкова пакети чипс за световното? Другия път просто си направете пуканки, ще ви излязат доста по-евтино.

Пазарувайте на промоция и задължително със списък

Следете промоциите и изготвяйте списъци какво е нужно да се купи за дома. Когато строго следвате списъка си, няма да се изкушавате да взимате допълнителни артикули от рафтовете, покрай които минавате. Признайте си честно: колко пъти ви се е случвало да отидете до магазина за хляб и да се върнете още с безалкохолно, шоколад, фъстъци, желирани бонбони и бисквити?

Отървете се от всичко ненужно

Това включва от абонаменти до вещи. Ако например плащате допълнителни канали за цифровата телевизия, които не гледате, просто преминете на по-евтин план. Ако имате стар мобилен телефон, който пазите „за всеки случай“, просто го продайте.

Приготвяйте домашна храна

Абсолютно винаги домашната храна излиза по-евтино от купената. За да изядете една супа в заведение, трябва да платите минимум 2-3 лева. За да си приготвите една тенджера супа вкъщи, ще дадете не повече от 2-3 лв. за продукти, с тази разлика обаче, че ще се храните от нея няколко пъти.

Намерете си страничен доход

Помислете какви умения имате и как можете да ги използвате. Ако работите на график „2 на 2“ например, можете да си потърсите работа на 4 часа в дните, които не работите. Също така бихте могли да правите нещо от вкъщи, стига да имате нужните (най-често компютърни и авторски) умения за това.

loading...

One thought on “Как да спестяваме пари, ако живеем от заплата до заплата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *