Какво „говорят“ приборите според начина, по който ги поставяме в чинията?

Етикетът при хранене е от изключителна важност и е добре да сме запознати с неговите основни понятия. Когато сме на ресторант в компания например и сервитьорът поднесе нашето ястие преди всички останали, е редно да изчакаме другите хора на масата също да получат храната си и едва тогава да започнем да се храним.

Но това далеч не е всичко. Според начина, по който сме оставили приборите си, ние можем да отправим различни послания. С ножа и вилицата си можем да кажем дали ястието ни е харесало, дали сме приключили с храненето или чисто и просто да съобщим, че в момента си почиваме и не искаме чинията ни да бъде отнесена.

А ето и всички сигнали, които можете да отправяте с помощта на вашите прибори.

Когато сте сложили ножа и вилицата под ъгъл, но без върховете им да се докосват (представете си триъгълник, чийто две бедра не се свързват в най-горния му връх), вие съобщавате, че в момента си почивате.

Ако сложите приборите си на кръст, вие заявявате, че сте готови да ви бъде поднесено следващото ястие.

Когато подредите ножа и вилицата хоризонтално и успоредно един на друг в чинията си, вие информирате, че храната ви е харесала изключително много.

Ако сложите ножа и вилицата във вертикално положение и отново успоредно един на друг, вие „казвате“ на сервитьора, че вече сте приключили с храната и ще се радвате посудата да бъде отсервирана.

Разбира се, има начин да съобщите, че ястието изобщо не ви е харесало, като за целта не е нужно да правите сцени и да искате среща с готвача или управителя на заведението. Единственото, което е нужно да направите, е да кръстосате ножа и вилицата, като внимавате острието на ножа да се докосва до зъбците на вилицата. По този начин вие негласно заявявате, че не сте никак доволни от поднесената храна.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *