Домати – защо са толкова полезни и какво ни носят те?

Според ботаниката любимите ни домати са плод, но според кулинарията по-скоро спадат към зеленчуците. Това обаче няма никакво значение, защото ние ги обичаме и обожаваме да ги консумираме така или иначе. А истината е, че доматите са и изключително полезни за здравето. А защо това е така? Нека видим.

Тези червени изкушения са истински еликсир на природата. Те са богати на фибри, витамини и минерали. Страхотен източник са на витамини А, B6 и К. Освен това, доматите са отличен източник на фолиева киселина и тиамин, а също така на калий, манган, магнезий, фосфор и мед.

Смята се, че дори само един домат може да ви осигури около 40% от дневната ви нужда от витамин С. Както добре знаем, този витамин е от особена важност за нашето здраве, заради неговите антиоксидантни функции. Калият в доматите помага на нервната ни система, докато желязото е важно за поддържане на нормално кръвообращение.

Лекарите твърдят, че доматите подобряват и работата на нашия най-важен орган – сърцето. Те спомагат за по-ниско кръвно налягане, като тук отново причината е съдържанието на калий.

Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.

Има някои проучвания, според които ликопенът, който се съдържа в доматите, може да предотврати появата на някои видове ракови заболявания.

Освен всичко това, редовната консумация на домати помага за профилактика от запек и диария. За това помагат многото фибри, които се съдържат в този зеленчук.

Сред ползите на доматите спадат още грижата за зъбите, костите и кожата. Доматеният сок пък можете да прилагате при случаи на слънчеви изгаряния. Ако ядете домати всеки ден, това предпазва кожата от стареене и от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

С други думи – яжте домати и няма да сбъркате! Те са много полезни и вкусни. И със сигурност няма да ви навредят!

loading...

One thought on “Домати – защо са толкова полезни и какво ни носят те?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *