Да се справим с махмурлука! Помага ни мед и…

Кой не е страдал от махмурлук, кой не е чувал за него? Особено покрай празниците почти всички ние се сблъскахме с неприятното последствие от обилните трапези. А като се замислим още колко имени дни ни чакат този месец, направо от сега ни става лошо. Как обаче да се справим с неприятното усещане след тежка алкохолна вечер? С мед и още нещо.

Медът е най-ефикасното средство срещу махмурлука, разкриват британски учени от Кралското химическо дружество. Пчелният продукт максимално извлича токсините от тялото ни, въпреки голямото количество алкохол, което могат да поемат много от нас. Основната активна съставка на антиалкохолното чудо е фруктозата и точно тя позволява на организма по-лесно да разгради алкохола на по-безопасни съставки.

Причината за неприятните усещания от препиването е, че първоначално спиртът се разлага на токсичен ацеталдехид. Но с помощта на фруктозата той се превръща в оцетна киселина, която изгаря в процеса на нормалния метаболизъм и в крайна сметка се издишва от човека.

Британските учени са убедени, че медът значително съкращава продължителността на махмурлука. Те също съветват преди пиене да се изпие чаша прясно мляко, което намалява токсичните вещества в организма. А най-обикновена вода помага за по-бързото изхвърляне на алкохола от тялото.

Обичайните симптоми на махмурлука, които се проявяват няколко часа след като човек е преустановил консумацията на алкохол, са жажда, сухота в устата, умора, главоболие, гадене и повръщане. Причината за главоболието е, че тялото изразходва много кислород за разграждането на алкохола. Срещу това неприятно състояние помага да се спи на отворен прозорец след запой, обяснява Марен Шмид от Института по натуропатия в Ерфурт. Друга причина за неразположението на сутринта след препиване е, че алкохолът и продуктите от неговото разграждане са токсични за телесните клетки.

Празнуващите хора, които въпреки взетите мерки се събудят на следващата сутрин с неприятни усещания, могат да сложат студен компрес на челото си. Той предизвиква свиване на кръвоносните съдове и противодейства на ефектите от алкохола върху тях. Експертите препоръчват за приятен охлаждащ ефект горната костна част на носа да се натрие с масло от мента или тигрова мас.

Срещу главоболие помага още чаша еспресо с разтворен в нея половин лимон. Не се препоръчва обаче употребата на аспирин, защото повишената киселинност може да предизвика гадене и да раздразни допълнително и без това страдащия стомах на махмурлията.

Традиционна противоотрова срещу махмурлук е маринованата херинга, поне за тези, които са в състояние да я преглътнат след тежка вечер. Рибата набавя всички изгубени от организма минерали. Алтернатива на това средство е вкусна и ароматна зеленчукова супа.

loading...

2 thoughts on “Да се справим с махмурлука! Помага ни мед и…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *