Дали е по-добре да станем рано за тренировка, или да се наспим?

От извиненията за пропускане на тренировка, тази за допълнително спане винаги е изглеждала сред най-логичните. Дълбоко в себе си знаете, че тренировка рано сутрин ще направи деня ви по-поносим, но в същото време връзката ви с любимия матрак си остава силна и непреодолима пречка пред ставането. Едната опция включва изпотяване и използване на енергия, докато за другата ви трябва просто една удобна възглавница и прекрасно легло. Та дали е по-добре да поспим още час-час и нещо или да станем и да отидем до фитнеса?

  1. Отговорът.

Отговорът не е лесен. Със сигурност искате да направите и двете, да се наспите и да сте физически активни, споделя професор Кристофър Клайн, специалист по здравословни и физически упражнения от Университета в Питсбърг. Но ние имаме само 24 часа на ден и повечето от тях са запълнени с различни ангажименти, така че трябва да планираме мъдро времето си. Трябва да премерим ползите от упражненията спрямо един час повече време за сън, смята професорът.

2. Сутрешна личност или нощна птица.

Важна подробност е дали сте сутрешна или нощна личност. Хората, които обичат да стават рано, със сигурност няма да понесат големи загуби от това да отидат да спортуват. Може би съвсем малко орязване на времето за сън е оптималното, за да получите тези сутрешни тренировки. Освен това, доста хора се чувстват жизнени след ранна тренировка и така са енергични по време на деня.

От друга страна, да карате нощни птици да тренират рано най-вероятно ще доведе до кофти резултати. За нощните сови, ставането сутрин е против физиологията им. Да обърнете биологическия си часовник почти сигурно ще обърка организма ви и ще се чувствате по-скоро отпаднали, така че вероятно не си струва. Ако се опитвате да ставате по-рано, без да си лягате на възглавницата по-рано, ще имате спален дефицит, който ще ви накара да се чувствате уморени.

3. Кое е по-важно?

Спането и тренировките са еднакво важни и няма достатъчно проучвания, които да покажат кое е по-наложително. Според специалисти 30 минути тренировка са доста по-полезни от просто още половин час спане. Всичко това обаче с условието, че самият човек е спал достатъчно през нощта. А различните типове хора имат нужда от различно количество сън в сравнение с възрастта им и други генетични фактори.

Сънят е важна подробност за всеки, така че ако не спите достатъчно, ще имате проблеми от здравословно естество. Упражненията също са важни, но не са нещо, което трябва да се прави всеки ден. По принцип, хората имат нужда от поне 7 часа, за да функционират нормално. Ако сутрешната тренировка ще ви намали тази бройка, трябва да намерите друго време за раздвижване през деня. Но след всичко казано, дори някои ранно ставащи хора, не могат да се удържат да не си доспят върху удобния матрак. А не забравяйте, че ако тренирате, ще спите по-лесно и дълбоко. Е, ако това не е мотивация да влезеш във фитнеса?

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *