Върлува нов грип у нас, който вече взе жертва! Вижте какви са симптомите!

Времето навън може да не е особено зимно, но това не пречи на вирусите да ни атакуват. Новият грип с щам „А“ вече взе първа жертва и тя е малко дете на 3 годинки. Има ли епидемия, какви са симптомите и какво да правим?

„Това заболяване прави усложнения, които са в две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. Трябва обезателно да се търси болнична помощ, защото това рядко състояние трябва да се лекува и то с командно дишане. Това е животоспасяващо“, каза в „Здравей, България“ проф. Тодор Кантрарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

„Няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа. Най-честите са бактериалните пневмонии, които също трябва да се лекуват в болница“, поясни още специалистът.

Очаква се пикът на този грип да бъде в края на януари или началото на февруари.

„Когато носът само тече и няма температура, това не е грип. Когато има суха, непродуктивна кажлица и нищо друго – това също не е грип, а сезонни вирусни инфекции. Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши“, разясни още проф. Тодор Кантарджиев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *