Вегетарианството води до депресия, твърди ново изследване

Вегетарианството крие два пъти по-големи рискове от депресия. Колкото по-дълго живеете без месо, толкова по-голям е рискът да развиете подобно психично заболяване. Това се твърди в ново научно изследване.

Учените смятат, че че това се дължи на недостига на определени хранителни вещества. Част от вегетарианците не си набяват достатъчно B12 от храната и е нужно да го приемат като добавка.

Около 50% от веганите и 7% от вегегарианците имат недостиг на витамин В12. Витамин В12 се намира в най-голямо количество в червено месо и има отношение към проблемите с настроението. Друг потенциален фактор е високото равнище на фитоестрогени в кръвта – в резултат на храненето, богато на соя. Още един фактор, който би могъл да допринесе, е, че по-ниският прием на морски храни се свързва с по-голям риск от депресивни симптоми.

Резултатите идват от проучване, в което са изследвани 350 отдадени вегетарианци, 10 000 мъже. Изследването посочва, че не изключва и възможността връзката между по-високия риск от депресия и вегетарианството да е в обратна посока: хората, преживяващи депресия, да са по-склонни да изключат месото или животинските продукти от храната си.

loading...

2 thoughts on “Вегетарианството води до депресия, твърди ново изследване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *