Важно! Как да разпознаете инсулт и да помогнете навреме!

Да получиш инсулт е нещо наистина много опасно. Не само че можеш да загубиш живота си, но ако оцелееш, последствията за теб обикновено са доживотни. Трудно можеш да продължиш да водиш пълноценен живот след прекарването на нещо подобно. Говорим за една наистина много, много сериозна ситуация.

Знаем ли какво да правим, ако получим инсулт или това се случи с някой наш близък в наше присъствие? Много хора не знаят какво да правят в подобна ситуация. Невролози казват, че напълно може да се възстанови от инсулт, ако специализиран медицински екип се погрижа за болния в първите три часа.

Тук ще обърнем внимание на ситуация, в която се намираме в близост до човек, получил инсулт.

Невролозите съветват да прибегваме до тези четири стъпки, ако подозираме, че се намираме в ситуация на човек, получил инсулт.

1. Помолете страдащият да се усмихне – няма да може.

2. Поканете го да каже една просто изречение (напр. „Днес е хубав слънчев ден „) – ще има трудности да го произнася.

3. Помолете страдащият да вдигне двете ръце. Или изобщо няма да може, или отчасти само ще ги повдигне.

4. Помолете го да си покаже езика. Ако езикът е усукан, изкривен, ако отива на една или друга страна, това е знак за инсулт .

Ако видите, че въпросният човек има затруднения да изпълни всички тези заръки, то той най-вероятно е получил инсулт. Тук е моментът веднага да се обадите на бърза помощ, защото абсолютно всяка една секунда е от жизнено важно значение. Колкото по-бърза е реакцията ви, толкова по-голям е шансът човекът да се отърве без трайни увреждания.

За съжаление, в България има висок процент на получени инсулти. Това до голяма степен е свързано със стреса и нездравословния начин на живот. Голяма част от българите нямат здравна култура и не знаят как да се грижат за себе си. А това поражда висок риск от получаване на инcулт или инфаркт.

loading...

One thought on “Важно! Как да разпознаете инсулт и да помогнете навреме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *