Важният съвет на проф. Чирков как да се предпазим от сърдечно заболяване

Проф. Александър Чирков е едно от светилата на българската медицина. Той е несъмнено най-известният български кардиолог и кардиохирург. През неговите златни ръце са преминали безброй пациенти, които са получили шанс за нов живот.

Връщаме се към интервю, което проф. Чирков даде специално за в-к „Доктор“. Пред тази медия той дискутира въпроси като сърдечното здраве на българите, какво причинява усложнения в тази насока и как можем да предпазим сърцето си.

„Важно е всеки лекар да отдели за своите пациенти пушачи поне 15 минути в убеждаване да откажат тютюнопушенето. То е фактор номер едно за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания. Това не е загубено време. Хора с установени сърдечни проблеми е редно да откажат цигарите, защото невинаги медикаментозното лечение е достатъчно, за да се преодолеят рисковите фактори. За съжаление, проблемът е особено актуален за нашата страна“, посочва той.

„В България стресът е по-голям, отколкото в добре уредените държави. Допълнителен фактор е националната кухня, която включва употреба на много сол и мазнини. Всичко това определя по-високи нива на заболявания като артериална хипертония и исхемична болест. Високо е и нивото на тютюнопушене сред българите. За съжаление, повсеместното тютюнопушене предполага и висока заболеваемост от ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), така че българинът е изложен на повишен риск и по отношение на белодробните заболявания. Често хората, най-вече пушачите, страдат от задух“, добавя проф. Чирков.

„Сърдечносъдовите заболявания се проявяват по различен начин в зависимост от подлежащата причина. Важно е обаче да се познават симптомите на острите форми на исхемичната болест на сърцето, които са свързани с непосредствена опасност за живота, какъвто е например миокардният инфаркт. Хората трябва да знаят, че основният диагностичен критерий е т.нар. исхемична сърдечна болка, която има няколко основни характеристики: разположена е зад гръдната кост, обикновено има парещ, задушаващ, стягащ характер, разпростира се към ръцете и специално към малкия пръст, приемът на нитроглицерин може да намали усещането за болка или парене почти веднага след поставянето му под езика. Добре е веднага след поява на такъв тип гръдна болка или подобна на нея пациентът да се консултира с лекар, най-добре с кардиолог, или да посети спешния кабинет на болница, която има кардиологично отделение“, обяснява популярният кардиохирург.

Народна рецепта за здраво сърце на проф. Генчо Начев

Попитан какъв съвет би могъл да даде на всички български граждани, проф. Чирков отговаря:

„След дългогодишното ми изучаване на човешкото тяло и най-вече на човешкото сърце съветът ми е много прост – хранете се разумно. Първото и най-важното условие, за да живеете дълго и щастливо. Движете се, разхождайте се – всяка наша клетка изпитва огромна потребност от движение. Избягвайте стреса, злобата, караниците, желанието да си отмъстиш. Сърдечните болести се провокират от мозъка, всичките ни болести са реакция на мозъка. Не го оставяме да си върши работата, както трябва, товарим го с изключително опасни негативни мисли, и той ни отмъщава, за да се защити. Усмихвайте се по 20–30  пъти на ден и ще живеете здрави, без болка и щастливи. Хранете се бавно, с финес и красота в движенията, с умерени количества. Така ще живеете поне с 15 години по-дълго. Аз винаги се съобразявам какво и колко ям и никога не съм пушил. Животът около нас е пълен с приятни изненади, намерете ги. Не се лутайте като коне с капаци, наоколо има много възможности за невероятно приятни изживявания. Сигурен съм, че чудесата, които ни обграждат, няма да свършат. България има необходимост от изграждане на институция, която да се грижи за достойния живот на възрастните хора. Има много самотни българи, които живеят в бедност и несрета. Никой не ги поглежда, не разговаря с тях, дори ги отбягваме. А точно тези българи са изградили като характер младите хора, които сега се смятат за българското цивилизовано общество.“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *