Вече официално сме в нова вълна на COVID-19

COVID-19 се събуди, а ние вече официално сме в началото на нова вълна. Това потвърди пред „България On Air“ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„COVID-19 наистина се събуди. Като никога има опашки за ваксини. В началото на Ковид-вълната сме, значително е увеличението“, каза доц. Кунчев.

Той добави: „Очакванията са, че този ръст ще продължи и към началото на ноември ще достигнем пик. Вероятно няма да се върнем към драматичните събития Спешна помощ да не успява да събира пациентите. Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява“.

Държавният инспектор добави: „Тук имаме 35 мутации, което го прави различен като възможност за преодоляване на имунитета. Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно“.

По думите му симптомите на Ковид-19 са се променили в положителна посока и не налагат толкова често хоспитализация. Сравнително ниска е и смъртността. Заболяването се характеризира със силно главоболие и отпадналост, появява се дразнене в гърлото, което преминава в кашлица. Симптомите преминават за 3-4 дни, но има опасност хората с увреден имунитет или хронични заболявания да го карат много по-тежко, обясни гостът.

Доц. Кунчев изтъкна, че най-ефективно е да носи маска този, който киха и кашля. „Няма лошо и здравият човек да носи, това му дава допълнителна сигурност, но на този етап не се налага задължително въвеждане. Изключвам лечебните заведения“, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *