Психолог разкри дали Сашко е преживял насилие

Весела Банова, която е клиничен психолог и психоаналитик, обясни в ефира на БНР, че понякога децата с аутизъм не изпитват чувство за болка и имат качества да оцеляват.

„Те не се страхуват от традиционните неща, от които се страхуват другите деца – че нещо ще се появи и ще ги заплаши. Възприемат по друг начин това, което ги заобикаля. Надявам се да остане отворен разговора за децата с аутизъм. Има неразбиране на спецификата на състоянието им. Важно е да не се сещаме за тях само, когато им се случи нещастие или инцидент“.

Той не изглежда ужасен, посочи тя. „Няма вид на дете, което е преживяло насилие“.

Освен устройства за проследяване за децата с аутизъм, би било добре да се уреди бързото им хоспитализиране, когато имат нужда, обясни психологът.

„Грижили сме се за деца с аутизъм, които не са се хранили по няколко дни и се е налагало да влязат в болница. Имало е случаи, при които да не ги примат по 6-7 часа“

Сашко може да бъде разпитан в синя стая, но не е ясно какви резултати ще има, поясни тя.

„Синята стая дава възможност специалисти да разговарят с детето и да бъдат наблюдавани през двойно стъкло. На децата с аутизъм не трябва да се задават директни въпроси, защото ги плашат“.

Родителите на деца с аутизъм имат нужда от подкрепа през цялото време, напомни Банова.

„Трябва да има връзка между трите сфери – здравеопазване, социална сфера и образователна, каквато в момента няма. Ако си родител на дете с аутизъм, тичаш самотно между трите сфери и е трудно да се оправиш“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *