Хора, събудете се! Популизмът на Слави и сценаристите му е опасен за България!

Решил един ТВ водещ и сценаристите му да променят България. Решили, че нещо не им харесва, след което се сетили, че могат да използват телевизионната си трибуна в една от националните телевизии, за да стартират политическа агитация. Но в същото време, твърдят и че не са политици. Що за странен парадокс? Все едно аз в продължение на две години да слушам непрекъснато Моцарт, а след това да кажа, че не харесвам класическа музика. Противоречиво, нали?

Хора, важно е да осъзнаем нещо. Една от точките в референдума на Слави Трифонов, а именно тази, че всеки депутат в българския парлаент трябва да бъде избран мажоритарно в два тура, е ОПАСНА за България.

Мажоритарната система за гласуване в България НЕ променя статуквото, тя само го ЗАТВЪРЖДАВА. Какво имам предвид? Ако сега ГЕРБ, БСП и ДПС могат да спечелят между петдесет и шестдесет процента от гласовете на парламентарни избори, то при мажоритарна система техните депутати биха могли да бъдат СТО ПРОЦЕНТА от всичките 240. Не се шегуваме! Дори и да има район на България, където ГЕРБ, БСП или ДПС да не са политическа сила, то това би било едно изключително малко изключение.

Вие представяте ли си парламент от 240 души, в който всички те са от тези три водещи партии, срещу които по принцип би трябвало да е насочен референдумът на Слави Трифонов? Излиза така, че референдумът не ги преборва, а напротив – ЗАТВЪРЖДАВА ГОСПОДСТВОТО ИМ!

А ако стане така, че мажоритарно бъде избран депутат, който да не е от някоя от тези три водещи партии, МНОГО ВЕРОЯТНО е този депутат да бъде или цигански барон, или човек от подземния свят, за когото не би бил никакъв проблем да си закупи 7-8 000 гласа, нали?

Мажоритарната система за гласуване може и да е приложима в някои държави, но НЕ и в България! Тук политическата система функционира по друг начин, като големите партии не могат да бъдат преборени от по-малките. Това е факт! Не го ли виждате на всички избори досега? Нужен е някакъв социален феномен като кандидатурата на Царя от 2001 година, за да се промени статуквото. Но такива неща се случват веднъж на 50 години, не се надявайте на празни мечти.

Не се поддавайте на евтин популизъм! Мажоритарната система няма да промени с магическа пръчка ситуацията в България, напротив – тя ще даде още повече сила и власт на същите тези партии, които превърнаха България в най-бедната държава в Европа. А ако мислите, че Слави Трифонов е вашият нов месия, няма проблем – тръгнете след него. Но си спомнете какво се случи с останалите т.нар. „месии“ като Симеон Сакскобурготски, Бойко Борисов, Николай Бареков и много други.

автор: Веселин Стоянов

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *