In Memoriam: Напусна ни знаменит наш лекар

Почина професор дмн Христо Куманов – основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ „Александровска“.

„С покруса и дълбока печал узнахме вестта за смъртта на един от най-забележителните уролози у нас – проф. Христо Куманов. Той е един от доайените на българската урологията, основоположник на бъбречните трансплантации у нас.“, написаха колегите му от лечебното заведение.

Роденият през 1934 година проф. Куманов завършва медицина в София и изминава пътя от участъков лекар, през асистент и доцент, до професор по урология, която определя като „кауза за упорити хора”.

Бил е дългогодишен уролог и трансплантолог в УМБАЛ „Александровска“, основател на Клиниката по онкоурология (1992г.) и на Центъра за интермитираща хемодиализа в лечебното заведение, ръководител на Катедрата по урология при Медицинска академия, дългогодишен директор на Научния институт по нефрология, урология, хемодиализа и трансплантация, и директор на Изпълнителната агенция по трансплантации в периода 2005-2009г.

Проф. Христо Куманов е един от основателите, организаторите и участниците в бъбречната трансплантация в България, осъществена успешно от екип на Александровска болница през 1969г. Награждаван е с български и международни награди за клинична и преподавателска дейност.

Автор е на десетки монографии и има над 330 научни труда, публикувани у нас и в чужбина. Голяма част от тях са посветени на трансплантологията на органи и на връзката между апарата за хемодиализа и болни с ХБН на хронична хемодиализационна програма.

Бил е член на урологични дружества и организации в много държави, представител на България в Световната урологична асоциация и два мандата член на УС на Европейската асоциация по урология. Обявен е за медик на 2003 година, а през 2005г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *