Струва си да се види! Незабравимата реч на Чарли Чаплин от филма „Великият диктатор“ (ВИДЕО)

Чарли Чаплин завинаги ще бъде помнен като един от най-великите комици в историята на човечеството, а филмът „Великият диктатор“, излязъл на голям екран през 1940 година, е един от върховите моменти в неговата кариера.

„Великият диктатор“ е най-успешният в търговско отношение филм на Чаплин и първият му напълно озвучен филм. Той излиза десетилетие след появата на озвученото кино – по това време Чаплин е последният известен режисьор в Холивуд, който продължава да прави неми филми.

В типичния за Чаплин комедиен маниер произведението представя перипетиите на обикновен еврейски бръснар в свят, доминиран от военните машини на художествено измислени държави, управлявани от диктатори, чиито образи пародират по явен начин Адолф Хитлер и Бенито Мусолини. Въпреки че е нов художествен образ, героят на бръснаря фактически е препратка към Чаплиновия Скитник.

Предлагаме ви да се насладите на един от най-силните моменти във филма на Чаплин и неговата незабравима реч:

https://www.youtube.com/watch?v=y9ZM2IwOazY

По времето, когато излиза „Великият диктатор“, Съединените щати все още са в мир с Германия и филмът предизвиква спорове със своята остра критика към Хитлер, Мусолини, антисемитизма и националсоциалистите, които представя като „хора машини с умове машини и сърца машини“.

„Великият диктатор“ е сред основните заглавия на 13-та церемония по връчване на наградите „Оскар“ с номинации за награда в 5 категории, включително за „Най-добър филм“. През 1997 г. филмът е включен в списъка на културното наследство за опазване вНационалния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *