Вече 9 месеца не погребват голямата Гинка Станчева

Вече 9 месеца урната с тленните останки на голямата актриса Гинка Станчева не е погребана, макар парцел за нея да е подсигурен, пише „Ретро“.

Причината е, че дъщеря й Ермелина искала полагането да се случи едва когато паметникът, който е поръчала да бъде изработен за майка й, стане готов, но отговорната фирма се забавила. Изработката обаче се проточила неочаквано дълго, тъй като Ермелина имала специфични изисквания надгробната плоча на Станчева да бъде от мрамор и черен гранит – двата възможно най-скъпи и издръжливи материала. Ермелина продължава да съхранява урната при себе си. Възможно било погребението на актрисата да се случи и навръх първата годишнина от нейната конична, която ще бъде на 4 февруари догодина.

Звездата на българското кино почина на 90-годишна възраст през зимата на 2023 г. През трите десетилетия, в които беше пенсионерка, Гинка Станчева очакваше от Министерството на културата да се сетят за нея и да й отпуснат персонална пенсия, каквато редица артисти, певци и интелектуалци получават. „Хора, които ме срещат в градския транспорт и по улиците, непрекъснато ме питат защо още нямам отпусната персонална пенсия. Аз и самата не знам защо, така че отговор на този въпрос нямам. Пенсията ми е малка, няма да ви казвам колко и какво, че направо е срамна работа“, казваше с неприкрита обида легендарната актриса.

Станчева живееше в икономии и признаваше, че ако не е дъщеря й Ермелина, няма да може да се оправя със сметките, които непрекъснато растат. От неудобство пред детето си обаче голямата звезда изкарваше студените месеци само в една стая от апартамента си, за да не разхищава топлина. Миналата година Станчева призна, че по цял ден е лежала завита с одеяла и жилетки, за да се сгрява и да пести от топло. „Чета как колеги си отиват в мизерия. Дано не стигна дотам…“, сподели тогава звездата. През последните месеци Станчева имаше сериозни проблеми с краката, предизвикани от варикозни вени. Въпреки че се лекуваше при най-добрите специалисти, ходеше все по-трудно и изкарваше все повече от дните си между четири стени.

Почти цялата си пенсия даваше за едно ходене в аптеката, за да си набави лекарствата, които са й предписани. За другите си нужди разчиташе на дъщеря си, която неотдавна се прибра у нас след дълги години работа на висок пост в българското посолство в италианската столица Рим. Единствената наследничка на актрисата е плод на любовта й с актьора Пейчо Пейчев, с когото остават заедно до последния му час.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *