Заради пенсия – Марги Хранова обидена на държавата

Голямата естрадна звезда Маргарита Хранова навърши 72 години на 20 декември. Тя посрещна рождения си ден между два концерта – в Свищов и в София. За здраве певицата почерпила само най-близките си хора в известен столичен ресторант, а не у дома, въпреки че е домакиня за пример. Покрай натоварения си с изяви график по празниците решила, че е най-добре да направи тържеството навън, а свещите духнала върху любимата си боровинкова торта.

Най-големият подарък за рождения ѝ ден била чисто новата ѝ песен „Накъде е моят път“, която обаче се върти само в интернет, защото българските музикални тв канали и радиа не обръщат никакво внимание на творчеството на естрадните ни величия. Макар призната от хилядите си фенове, Марги все още таяла обида към държавата и властта, че била пренебрегвана за разлика от редица нейни колеги с далеч по-скромно творчество. „Исках да получа персонална пожизнена пенсия за заслуги от държавата, но това така и не се случи“, казва тя. Преди три години Съюзът на музикалните и танцовите дейци издига кандидатурата на певицата за персонална пенсия, но тя още не е получила от Министерството на културата официалното решение с мотивите за отказа. „Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена. Чувствам се безкрайно досадна. Така ми се струва, че е много обидно, да звъниш и да питаш: „Абе, какво става с тия моите документи“, като че ли просиш някаква награда“, коментира естрадната звезда. Одобрените се определят от 15-членна комисия към културното ведомство, в която има представители на всички артистични среди. „В крайна сметка аз представих една папка с какви ли не документи за моите заслуги и в един момент разбирам, че не съм одобрена от комисията. Ок. Много ми е обидно!“, признава Хранова.

Персоналните пожизнени пенсии от държавата бяха създадени след поредица репортажи за вече покойния Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. В неговото положение са и куп други музикални величия от близкото и далечното минало, чиито документи са изгорели и наводнени и те не могат да докажат стажа си. Самата Марги се пенсионира официално преди 6 години с мизерните 352 лева месечна пенсия. Тя бе удостоена с временна премия от Министерството на културата в размер на 500 лева, която обаче ще вземе за последно през януари, а след това срокът ѝ изтича както за нея, така и за още мнозина нейни колеги.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *