Потрес: Няма да повярвате каква пенсия получава Жан Виденов

Необходимата възраст за пенсия е навършил бившият премиер Жан Виденов. Той официално може да се влее в редиците на пенсионерите, но за него таванът на парите няма да важи, пише „Ретро“. Според закона всички лица, заемали поста министър-председател на България, са освободени от правилото за таван от 3400 лева и могат да получават пълния размер на полагаемата им се пенсия. Така Виденов ще прибира около 4 бона месечно и ще се радва на охолни старини.

45-ият премиер на България имал шанс дори за още по-рекордно висока пенсия, но отражение върху крайната сума дало последното му съкращение само три години преди да се пенсионира. Припомняме, че в края на 2020 г. той бе освободен от Eвропейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, където дълго време бе преподавател, а причината беше внезапният фалит на ВУЗ-а. Тогава стана ясно, че бившият министър-председател и всички останали преподаватели остават на улицата без работа. Мнозина от тях побързаха да се запишат на борсата, но Виденов не пожелал. Очакванията бяха Жан веднага да бъде поканен от друго висше училище, където да чете лекции. Това обаче не се случи.

През 2021 г. бившият премиер създаде нова партия – „Лява алтернатива“, която привлече куп знакови социалисти, но въпреки това не пожъна никакъв успех и към момента съдбата ѝ е неясна.

Запознати издават, че в последно време Виденов, който е доцент по управленски дисциплини, се занимавал активно с научната си кариера и подготвял професурата си, която отдавна го вълнувала. Бившият министър-председател работел над научния си труд в Пловдив, където с жена му Каталина обитават обикновена панелка, въпреки че са имали и имат финансовата възможност да се преместят в по-лъскаво жилище в по-престижен квартал. Преди няколко години стана ясно, че семейството е решило да инвестира в земя в елитното село Марково, прочуло се като пловдивския „Бевърли Хилс“ заради манията на знакови бизнесмени, политици и звезди да си строят вили там. Имотът им обаче още не бил готов. Съпругата на Жан – Каталина, е успешна бизнес дама, която върти фирма, чиято основна дейност е отглеждането на етерични култури и производството на масла от тях. Двамата с Виденов имат един син – Васил, който е кръстен на покойния баща на политика. За него се знае, че е завършил архитектура. Работел първо в голяма архитектурна компания в София, а неотдавна направил своя фирма в родния си град. Синът на бившия премиер е на 33 години, но все още не е направил татко си дядо.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *