Последното интервю на отец Боян Саръев: Управлява ни сган! Търсят само финансова полза

„Управлява ни сган, която е в политиката единствено за своето облагодетелстване“. Това казва вече покойният отец Боян Саръев в последното си интервю, публикувано на 26 декември в медията ПИК.

Отец Саръев издъхна на 67 години след тежко боледуване в кърджалийската болница. Той бе известен като велик българин и „покръстител на Родопите“. Никога не се е притеснявал да говори това, което мисли – пряк и откровен.

„Не знам докога ще издържи нервната система на българския народ – хората са търпеливи, но когато наистина им „падне пердето“, са способни на страшни и непредвидими неща“, каза отец Саръев в своето последно интервю.

И допълни: “ За мен парламентът и изобщо политическата система е узурпирала цялата власт, цялото общество. Узурпирали са всичко, което може да се използва по някакъв начин в материален и финансов план. И никой не е в състояние да ги прогони, подмени или смени. Те на ротационен принцип се сменят, управляват. Стари муцуни, стари комунистически кадри, декласирани типове оттук и оттам се събират, като някаква сган. А в политиката и в парламента са просто единствено и само с цел да се облагодетелстват и да имат някаква финансова и материална полза. Нищо друго не ги интересува! Те дори не споменават думата „България“, думата „български народ“, или „народът ни“. Те казват „нашите избиратели“, „електорат“. Разбирам, ние сме гражданско общество, но преди всичко сме народ. И това трябва да се казва, това стопля душите на хората – като кажеш „българският народ“. А това не се споменава.“

И обясни още: „Честно казано, на хората им омръзна да чакат нещо да се свърши от политиците. Те не се уповават на политиците – всеки индивидуално се спасява, кой както може. Човек като има храна на трапезата си, що-годе е материално осигурен и има работа, него не го интересуват никакви политици, никакви партии и демагогия. Обществото ни е лишено от всякаква илюзия и от всякакви идеали. Което е всъщност основната причина за изпадането в депресия – както на отделния човек, така и на цялото общество. А когато човек е в депресия, или нищо не яде, или непрекъснато се тъпче. Нашето общество непрекъснато се тъпче, ние непрекъснато се оплакваме – че сме бедни и т.н. Като влезете в магазина, не можете да сварите да си напазарувате, защото има цели тълпи пред вас. Като отидете в заведение, няма къде да седнете, защото всичко е заето. Като отидете сте на улицата, не можете да пътувате, защото всяко семейство, всеки член от семейството си има свой автомобил. И всичко това е свързано с материалното. Аз започнах да се съмнявам, да подозирам, че българският народ е в състояние на бедност. По-скоро ние по инерция се оплакваме, недоволстваме и т.н., което по-честно казано е като някакъв оплаквателен каприз, отколкото действително някаква материална бедност.“

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *