Черната смърт – чумата, която ужасява Европа

Черната смърт – пандемията, която за малко не унищожава цялото население на Европа. Днес ще си поговорим по тази тема. Но бъдете подготвени – леко страшно е!

Благодарение на съвременните научни методи и технологии, учените имат безценната възможност да разкриват тайните на събития от миналото. Много мистерии, които са вдъхвали страхопочитание преди столетия, днес откриват своите логични и прости обяснения.

XIV век. Страшна болест покосява милиони хора, които буквално умират както вървят по улиците. От къде идва, какво я причинява? На всички въпроси отговорът е, че това е божие наказание за човешките грехове, а молитвите са единственото лечение. Такова обяснение получават уплашените нещастници. То е напълно адекватно за епохата си, но не е достатъчно, за да задоволи интереса на съвременните изследователи на Средновековието.

Какво показват ДНК изследванията

За да бъде разрешена загадката, учените изравят останки на починали преди повече от 6 века хора и от тях успешно е извлечена ДНК. Ще се запитате – как е възможно това, какви останки? Всичко отдавна трябва да е станало на прах! Това се случва благодарение на факта, че труповете са били заравяни в огромни общи гробове. На места има изградени дори църкви и храмове, чиято зловеща украса е от човешки черепи и кости. Така те са се запазили до днес.

Това, което генетиците откриват е, че във всички останки има следи от бактерия, причиняваща бубонна чума. Нейното победоносно шествие по света причинява толкова много смърт, защото имунната система на хората не е имала никаква защита срещу този нов враг. По подобен сценарий са се развивали нещата, когато нашественици са превземали нови земи. Донасяйки със себе си болести и вируси, непознати за местните, те са сеели смърт сред тях.

Черната смърт

Откъде идва Черната смърт?

Но от къде се е появила чумата, отнела живота на почти сто милиона души из цяла Азия и Европа? Отговорът е Китай. Каква изненада! Да ви се струва познато? През 1332 г. в Китай избухва чумна епидемия. По пътя на коприната монголските армии пренасят болестта до Крим. Те обсаждат града, а труповете на умрелите си от болестта събратя изстрелват с катапулт през градските стени. Чумата плъзва, а група местни търговци решават да спасят семействата си. Те тайно напускат града с малко багаж. Това обаче, което носят със себе си като невидим товар е черната зараза. Те пристигат в Генуа и останалото е история – ужасна и смъртоносна. Горе долу по същото време пък търговски кораб с болни китайци акостира на остров Сицилия. И така чумата се пренася от Италия във Франция и Испания, Португалия и Англия, Германия, Шотландия, Скандинавските страни… Европа не е готова да посрещне такава гостенка, но пък и тя не чака покана. Черната смърт плъзва по целия континент.

Чумата е страшна болест, с която дори днешната медицина би се справила трудно. Тя е толкова заразна, че хората са умирали за броени часове. Труповете се товарили на волски коли и се горяли или заравяли в огромни ями. Случвало се сред тях да има още полуживи хора, но никой не е имал време да се занимава с тях. Все пак на някои места са вземали мерки, за да се уверят, че смъртта е факт. След като учени откриха множество останки с пирон, забит в петата, беше изградена теория, обясняваща тази странна загадка. И тя гласи, че забивайки пирона онези, които са събирали телата на мъртъвците се уверявали, че те действително са предали богу дух. 

Черната смърт

Начина на живот от своя страна по никакъв начин не допринасял за прекратяване на епидемията. Хората масово били недохранени, а хигиената им била потресаваща. Нечистотии се изхвърляли директно по улиците, животни и хора живеели заедно, къпане и пране били думи, равняващи се на сквернословие. Плъхове и всякакви паразити разнасяли вируса на воля, а условията за това били просто чудесни.

Известна част от хората в онези тъмни и страшни години обаче оцелели. Оказва се, че те били носители на генна мутация, която ги правела резистентни към вируса на чумата. Те предали своите гени на следващото поколение и така с годините се изградил имунитет. Болестта постепенно затихнала и макар да имало още няколко чумни епидемии, години по-късно, те нямали този унищожителен ефект. 

Черната смърт

Години на възход след Черната смърт

Следствие на чумата за около двадесет години населението в световен мащаб намаляло с една десета. Но накрая от тази колосална трагедия се ражда нещо добро – животът на оцелелите станал малко по-качествен. Логиката на нещата е проста. За да преживяват и да се изхранват, повечето семейства са притежавали някакво парче земя, което са обработвали с много труд. Когато хората намалели, оживелите имали възможност да увеличат собствеността си. Повече земя – повече доходи. Работната ръка станала дефицитна стока и се ценяла повече, селяните започнали да получават повече пари за труда си. Някои дори забогатели толкова, че се отдали на луксозен живот. Станали свидетели на това колко кратък може да бъде земният път, мнозина решили, че искат да живеят за момента. Хората обърнали очи към градовете и започнали да се преселват там. Държавните хазни се пълнели, икономиките се развивали. 

Днес, макар и в значително по-малък мащаб, светът отново е притиснат до стената. Вирусът на Ковид-19 внесе хаос в живота на хората по цялата планета. За щастие условията, в които живеем, са несравними с онези в средните векове. Това, което ни се наложи да осъзнаем за кратко време е, че ако не искаме да платим с много невинни животи, цялото общество трябва да понесе сериозни ограничения – в личностен и икономически аспект. Такова решение взеха голяма част от държавите и това ни дава надежда, че ще успеем да се справим с тази пандемия. Остава да се надяваме също, че след огромната икономическа криза в световен мащаб, последиците от вируса ще дадат нов тласък за развитие на човечеството. 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *