Тайнствените сибирски кратери – каква е историята им?

Тайнствените сибирски кратери – чували ли сте за тях? Каква е историята им?

През лятото на 2013 г. на полуостров Ямал, намиращ се в Тюменска област, се появява странен кратер с огромни размери. Скоро броят им нараства, а учените са в пълно недоумение за причината, довела до тяхната поява. Мистериозните образувания провокират руски геолози да започнат проучвания, които да обяснят произхода на кратерите.

След като разглеждат голямо количество сателитни снимки, изследователите обявяват, че се наблюдават голям брой структури, наподобяващи гъби. Фактът, че са разположени в близост до големи газови находища, дава основание да бъде потърсена връзка в тази посока. 

Каква е причината за възникването на мистериозните сибирски кратери?

Хипотезата, с която учените се опитват да обяснят явлението е, че огромни изригвания на метан са довели до образуването на кратери на мястото на взрива. Почвата на полуострова е дълбоко замръзнала от десетилетия. Процесите, обхванали цялата планета, които наричаме „глобално затопляне”, постепенно са довели до топене на тези многогодишни ледове. Налягането, което метанът упражнява от вътрешността на Земята към повърхността, вече не среща такава сериозна съпротива. В даден момент той изригва с огромна мощ, а в резултат се образуват огромните кратери.

Това, което куца при тази хипотеза е, че никой не е ставал свидетел на такова газово изригване. Малко е странно, нали? Не само учените, но и никой от местното население, наричани ненци, не разказва за такива събития. Все пак към момента няма по-добра теория, обясняваща явлението.

сибирски кратери

Това, което геолозите възнамеряват да предприемат е мащабна експедиция. Тя ще има за основна задача да проучи вътрешността на кратерите с дрон и да открие доказателства в подкрепа на „метановата” теория. Опасенията на хората, свързани с експлоатацията на газови и нефтени находища в Сибир са, че тяхната промишленост може да претърпи тотален срив. Заплахата от безконтролни и спонтанни възпламенявания на сонди и тръбопроводи ще донесе не само финансови загуби. Много по-страшни ще са последиците за екологията на полуострова, както и вероятността от отприщване на верижна реакция от взривове.

Прочетете още: Фотографии на отвъдното: духове, запечатани на лента

сибирски кратери

Местните с много теории – от метероити до извънземни

За местните е най-лесно и понятно да обяснят появата на кратерите с намесата на тайнствени и мистични сили. Срещат се и мнения, че това е резултат от паднали метеорити, от извънземна намеса или предупреждение от подземния свят. Със сигурност един ден ще бъде намерено адекватно обяснение на този природен феномен. Въпросът обаче е, дали няма да е прекалено късно? Отношението на хората към планетата е безцеремонно, безпрецедентно, безотговорно, престъпно. Проявления като тази сибирска аномалия трябва да ни разтърсят и да ни отворят очите. За съжаление да се постигне тази цел изглежда чудо, по-голямо от чудото на кратерите на остров Ямал…

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *