Проф. Кантарджиев с плашеща прогноза за COVID-19

Директорът на Национален център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев направи мрачна прогноза, свързана с развитието на пандемията от COVID-19 у нас. Той смята, че през месец ноември ще се забележи нов ръст и пик на заболелите от вируса в България.

Той добави, че през септември у нас сме отчели сравнително ниско ниво на заболяемост от коронавирус, но това от друга страна е довело до по-голямо неглижиране на ситуацията и отслабване на мерките.

За да има по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, заразените трябва да надхвърлят 1500 души на седмица. За последните 14 дни трябва да има 25 болни на 100 000 население или 250 на 1 милион, обясни професорът.

Прочетете още: КОРОНАВИРУС: ЩЕ СЕ ЗАТВАРЯ ЛИ ОТНОВО ВСИЧКО? ОТГОВОРЪТ НА МИНИСТЪРА

Според него маските доказаха, че са ефективни и няма една научна статия против тях.

„С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната“, предупреди проф. Кантарджиев.

25 болни на 100 хиляди души е границата, която е опасна и не трябва да бъде премината, добави той.

По негово мнение мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

Прочетете още: ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ СЪС СТРАХОВИТА ПРОГНОЗА ЗА COVID-19

„Ние не сме спирали да работим активно. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ. Още днес всички директори на РЗИ ще получат прагови стойности, които трябва да ангажират с внимание”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Специалистът обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *