Проф. Ива Христова: До края на август ще имаме по 1000 болни на ден

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова направи притеснителна прогноза в ефира на bTV.

Проф. Христова прогнозира, че вече навлизаме в четвъртата вълна на Ковид-19 пандемията, а до края на месец август можем да имаме по 1000 болни на ден.

Ето какво каза тя:

„Повишението на новите случаи и устойчивостта на тенденцията през последните 10 дни показват, че навлизаме в четвъртата вълна и че ще имаме по 1000 заразени до края на август, което до голяма степен се дължи на разпространението на „Делта“ варианта“.

Тя добави, че ако през юни и в началото на юли около 63% от новите случаи са били на доминиращия тогава „Алфа“ вариант, то в момента около 90% се дължат на новия индийски щам на вируса.

Проф. Христова обаче увери, че ваксините предпазват срещу „Делта“ мутацията на COVID-19, макар и в по-малък процент. Според нея вероятно ще се наложи потавянето на трета доза, макар и все още да няма единно мнение на здравните експерти по този въпрос.

Прочетете още: ПРОФ. ВИТАНОВ: ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ДЕБЕЛИ КРАТУНИ, ДЕЛТА ВАРИАНТЪТ СЕ ЗАКРЕПИ У НАС! ТЕОРИЙКИТЕ ЗА КОСМАТИЯ БЪЛГАРИН, ДЕТО ВИРУС НЕ ГО ЛОВИ, ЩЕ ИЗТЕКАТ В ТОАЛЕТНАТА

„Няма нужда да чакаме разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Решението е политическо, защото трябва да се застане с ресурса на държавата зад едно такова решение, но то трябва да бъде и експертно мотивирано“, заяви тя.

„Наблюдаваното изтегляне на заболевамеостта към по-младите възрастови групи се дължи на факта, че по-голям процент от възрастното население вече е ваксинирано, а освен това то е било и по-дисциплинирано в спазването на ограничителните мерки досега“, каза още проф. Христова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *