Проф. Витанов обяви кога ситуацията с Ковид-19 ще стане най-тежка

Математикът проф. Николай Витанов, който е част от Националния оперативен щаб, даде мрачна прогноза, свързана с пандемията от коронавирус.

Проф. Витанов сподели мнение, че най-лошото тепърва предстои и това ще се случи през следващия месец.

„Най-големият натиск вероятно ще бъде първата половина на декември“, заяви професорът, който е част от БАН. Той напомни, че още в началото на септември е предупредил, че октомври ще бъде най-вече преходен месец, а ситуацията ще стане критична през ноември. Той ще постави основата на всичко онова, което ще ни очаква през зимата. „Ако не предприемем сега действия, декември ще труден, а януари и февруари – също“, посочи професорът.

За съжаление, проф. Витанов отчете, че здравната ни система вече изнемогва и не успява да обхваща увеличаващия се брой заразени с коронавируса.

„Капацитетът на здравната ни система, на РЗИ е да открива контактните на около 2000 нови случая на ден. Когато случаите прехвърлят тази граница, вече контролът става много труден и колкото и голяма да е дисциплината и да е добре здравната система, вирусът си се разпространява“, отчете проф. Витанов.

„Този вирус е доказал, че може да повали всяка една здравна система, дори на САЩ“, напомни той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *