Проф. Аргирова: Това е пандемия на неваксинираните

Вирусологът проф. Радка Аргирова направи интересно изявление в ефира на БНТ. Тя смята, че в момента преминаваме през т.нар. „пандемия на неваксинираните“ от Ковид-19.

В ефира на националната телевизия тя заяви: „Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Защото тези, които постъпват всеки ден в болниците, са обикновено неимунизирани. В нашата болница над 95% от хората са неваксинирани. Много важно е да знаем, че ако процентът на имунизация беше по-голям, щяхме да сме по-малко застрашени“.

И добави, че продължават да се появяват нови варианти на вируса. „Преди един ден разбрах на научна конференция, че ние нямаме Мю и Ламда мутация на КОВИД. Има движение в света и ние трябва да се съобразяваме с него. Елате да видите какво е борбата за глътка въздух. При нас имаше една пациента, която беше толкова отпаднала, че не можеше да си включи телефона в кабела“.

Ваксината не предпазва от заразяване, но човек го прекарва много по-леко. „Тези мутации ще продължават. Това е вирус и това е неговият живот. Само да не стигнем до там – да се създаде такъв вариант, който да не се повлиява от ваксини. Имам предвид да се създаде нов щам, ние все още сме на един щам. И тогава какво ще правим – започваме отначало“, предупреди проф. Радка Аргирова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *