Пророчествата от Фатима – голямата мистерия на XX век

За явяването на Дева Мария в португалския град Фатима се говори и пише много, правени са дори филми на тази тема. Какво продължава да подхранва интереса към тази стогодишна история и днес?

Годината е 1917, датата 13 май. Десетгодишната Лусия де Хесус и нейните по-малки братовчеди Франсиско (9 г.) и Жасинта (7 г.) са изкарали стадото на паша в местността Кова да Ирия, в близост до града. Те си играели край животните, смеели се и дори не подозирали какво ще се случи само след броени часове. 

Появата на Дева Мария

Точно на обяд небето се облива в ярка светлина. Децата са страшно изплашени и понечват да хукнат към дома. В този миг от светлината се явява жена, облечена цялата в бяло и носеща се върху облак. Тя държи в ръцете си броеница и нежно се усмихва на децата. Успокоени от добротата, която се излъчва от тайнствената дама, те притихват и вперват погледи в нея. Това, което им казва тя е, че през следващите пет месеца на всяко 13-то число ще ги очаква на същото това място. Обещава им да разкрие пред тях неща, които другите смъртни не виждат и не знаят. 

Когато се върнали по домовете си и разказали какво са преживели, никой не повярвал на думите на децата. Те обаче продължили да ходят на същото място в уречения ден и да разговарят с бялата дама. При третата им среща тя казва на децата, че възнамерява да им разкрие коя е на последната уречена дата – 13 октомври. Поръчва им да разкажат на хората, че тогава ще извърши чудо, което ще накара всички, които дойдат в Кова да Ирия да повярват в нейното съществуване. И така мълвата започва да се носи от уста на уста. Едни се присмиват, други вярват, че престои нещо значимо, трети са просто любопитни. На 13 октомври 1917 г. на мястото на срещата се събират близо 70 хиляди души, всеки воден от своята си причина. Вали дъжд, времето е мрачно и мнозина започват да се чудят защо са се хванали на брътвежите на три малки деца. 

Фатима

През това време децата стоят, вперили погледи в една точка. Там стои чудната жена и разговаря с тях, но никой от присъстващите нито вижда, нито чува това. Последната им среща приключва и тя започва да се издига към небето. В този миг Лусия се обръща към тълпата с вик: ”Погледнете, погледнете към Слънцето!”. И това бил мигът на обещаното чудо. Облаците разтворили пелени, а под тях изненаданите хора съзрели сребърен диск с огромни размери. Такава силна светлина никой не бил виждал до този момент. Подобно на кълбо от огън, слънцето започнало странен танц по небесния свод. Въртяло се, променяло цвета си, изригвало пламъци, плъзгало се по облаците и танцувало в продължение на 10 минути. Накрая, сякаш уморено от представлението, огненото кълбо се връща на мястото си и ярката светлина изгасва. Наоколо не се чува и звук, всички са притихнали от изненада, почуда и страх. На километри наоколо още стотици хора стават свидетели на странното явление. 

Прочетете още: БЪЛГАРСКИ АСТРОЛОГ ПРЕДСКАЗАЛ COVID-19 ПРЕЗ 2016 Г.

От този момент нататък никой не се усъмнява, че децата са се срещнали с Дева Мария. Така се представя самата тя пред тях по време на дългите им разговори. Но какво друго им е разкрила Девата? 

Фатима

„На това място искам да бъде издигнат храм в моя чест. Двама от вас ще взема при себе си.” – казва тя. На следващата година Франсиско и Жасинта умират, според някои писания от испански грип. Тленните им останки са положени от двете страни на олтара в базиликата „Дева Мария Фатимска”. Лусия решава да се посвети на Бог и става монахиня.

Трите пророчества на Девата от Фатима

През всичките следващи години тя упорито мълчи и отказва да сподели какво им е разказвала Богородица при техните ежемесечни срещи. Тя решила да запише всичко, което е запомнила. Споделила, че са ѝ доверени три важни пророчества, които не са предназначени за ушите на всички грешници. През 1943 тези записки са предадени на Папата, а Ватиканът разкрива пред вярващите първите две от тях. Третото пророчество остава в тайна през следващите години, чак до 2000 г.

Пророчество първо. Богородица разкрила пред очите на трите пастирчета страшни картини. Огнени реки, демони, виещи от нечовешки мъки грешници – това били картините от Ада, който очаквал всички непокаяли се за греховете си на Земята. Девата предупредила, че ако хората продължават да живеят без почит и страх към Бог, то при следващия Папа ще избухне война, която ще унищожи много човеци и ще донесе големи страдания.

Пророчество второ. Нов обществен строй ще се възцари и години наред ще се лее кръв в негово име, предрекла Богородица. Главен герой в това предсказание била Русия, за която Девата казала, че трябва да намери отново пътя към вярата. Тази страна ще диктува световния ред и от нейното спокойствие ще зависи спокойствието и на другите страни. Нека Русия се обърне към Бог, защото иначе грешките ѝ ще плъзнат по целия свят, ще предизвикат брожения в Църквата, преследване и кървави войни – така редила светицата. Тя поискала от децата да правят причастия всяка първа събота от месеца, както и да направят всичко възможно думите ѝ да стигнат до ушите на руските водачи. Ако ли не, когато непозната ярка светлина облее нощното небе да знаят, че това е знак за скорошна война. Мирът ще настъпи, когато Русия отдаде сърцето си на вярата. 

Молейки се пред олтара на един испански манастир през 1929 г., Лусия получава ново видение. Явила ѝ се светата троица, а Богородица от Фатима седяла отдясно. Тя прошепнала, че е дошъл моментът да се изпълни божието желание. То било Папата и всички епископи да извършат посвещаване на Русия на непорочното сърце на Богородица. След това Русия ще бъде спасена. Лусия предава посланието на висшия духовник в нейната обител, който трябвало да го доведе до знанието на Ватикана. Нищо обаче не говори, че то е стигнало до Папа Пий.

Фатима

В нощта на 25 срещу 26 януари 1938 г. странна светлина огрява тъмното небе. На явлението стават свидетели хора от Бавария, Швейцария, Австрия, Унгария, Норвегия, Лондон, Рим, Ломбардия, Гърция, Полша, Белгия. По това време сестра Лусия се намирала във френския град Бриансон, където също забелязват кървавочервеното сияние. Сърцето ѝ се свило, защото тя разпознала знака от второто пророчество. Тя веднага написала писмо до леирийския епископ. „Започва да се сбъдва!” – пишела тя. „Всеки ден съм прекарала в молитви за Русия, посветете я в думите на светата Дева!”. Естествено, нищо не било предприето след това писмо.

Тя не се отказва и постоянно пише писма и изнася беседи с надеждата, че някой ще оцени важността на посланието. Междувременно Русия влиза във Втората световна война, а в страната се възцаряват смъртта и разрухата.

На 31 октомври 1942 г. Папа Пий XII изнася реч по португалското радио. В нея той обявил, че посвещава света  на Непорочното Сърце на Божията майка, но така и не споменал и думичка за Русия. Това той направил едва десет години по-късно. Неговият наследник Папа Павел VI повторил посвещаването на втория Ватикански събор през 1964 г. Макар там да присъствали всички свети отци, те не се включили в посвещаването, както била наредила Девата.

1981 е годината, в която терористът Али Агджа извършва покушение срещу Папа Йоан Павел II. И то е щяло да завърши фатално, ако точно в момента на изстрела Папата не се обръща, за да погледне момиче от тълпата, носещо икона на Богородицата от Фатима. Макар и тежко ранен, Светия отец оцелява. Той води активна кореспонденция със сестра Лусия през времето, което прекарва в болничната стая. Когато излиза от там, той е категоричен, че ще изпълни желанието на Божията майка. Папата организира посещение за поклонение до Фатима още на следващата година. Там благодари на Девата за своето оцеляване и слага началото на изпълнението на нейното послание. Разпраща писма на всички епископи от католическите църкви по цял свят, призовавайки ги да посветят Русия на Непорочното сърце на Девата. Странно, но отново голяма част от духовниците не откликват. Папата включва в делото и православни епископи, както и такива от протестантските църкви. На 25 март 1984 г. е извършен ритуалът по посвещаване. Верен служител на Бог, монсеньор Хнилица е инкогнито в Москва по това време. В този ден той извършва тайно ритуалът пред олтара на кремълския храм, а по-късно отслужил и меса в Успенската църква на Богородица. Скоро след това Папа Йоан Павел II получава вест от Лусия, че ритуалът е изпълнен успешно. А в Русия идва ерата на Перестройката, която променя целия световен ред…

Какво обаче гласяло третото пророчество? В него се разказва за Ангел с огнен меч, кръст, войници, духовници, смърт – всичко описано в странна алегорична картина. Неговото тълкувание не е еднозначно, но три са основните версии за смисъла му.

Пророчество трето. Тълкувание първо. В него се говори за покушението срещу Папата.

Пророчество трето. Тълкувание второ. Пророчеството разкрива ужаса на холокоста и гибелта на над 6 милиона души от еврейски произход.

Пророчество трето. Тълкувание трето. Девата е разкрила пред децата трагедията на Соловецката голгота от средата на 20-ти век в Русия. Там са заклани хиляди мъченици, а тяхната смърт е стъпка към бъдещото преобразуване на света.

Вече повече от 100 години Кова да Ириа привлича хиляди поклонници, вярващи в предсказанията на светата Божия майка. Мнозина остават разочаровани, че третото пророчество не крие някаква страховита велика тайна. Отказът на Лусия да я сподели с когото и да било години наред е подхранвал точно такива слухове. Други пък са доволни, че не е предречен някакъв апокалиптичен край за човечеството. Но най-важни в цялото пророчество на Девата са думите: „Накрая моето Непорочно Сърце ще триумфира!”. И само нашите чисти души и помисли са тези, които биха помогнали този триумф по-скоро да стане реалност.

Източник: The Dope Lists

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *