Проклятието на „Майстора и Маргарита“

Понякога поредица странни трагични събития стават причина за раждането на конспиративни теории. „Проклятие”, „прокоба”, „обреченост” и прочие заредени с мистика думи създават тайнствен ореол около обекта на обсъждане. Такъв е и случаят с филмите и постановките, поставени по романа „Майстора и Маргарита”.

Руският писател Михаил Булгаков е автор на издадената през 1967 г. книга, смятана за едно от най-значимите произведения в световен мащаб. Неговата съпруга Елена Шиловска пази романа години наред, за да види той бял свят цели 26 години след смъртта на своя създател. От бележките в черновите става ясно, че Булгаков е търсил вдъхновение от произведения като „История на сношенията на човека с дявола” и „Дяволът в бита, легендите и литературата на Средните векове”. 

Романът е изграден по много интересен, макар и объркан начин. Паралелно се развиват и преплитат действия и сюжети, които на пръв поглед нямат връзка помежду си. През 20-те години на миналия век Дяволът, заедно със своята свита решава да си организира забавление в Москва. Така в подредения живот на нейните жители настъпват объркване и хаос. Успоредно с това читателят се пренася в Йерусалим във времето, когато там е живял Пилат Понтийски. Той трябва да изслуша показанията на един странен арестант и да отсъди каква да бъде неговата съдба. Така неусетно Булгаков развива своята сложна теория от разбирания и убеждения за живота.

Именно намесата на Дявола в действието се счита за причина за тайнствените събития, развиващи се около романа. В Швеция, Полша, Италия и Югославия са заснети филми и поставяни театрални постановки по него. Не така обаче стоят нещата при опитите това да се случи в Русия. Всеки път се появяват проблеми, които възпрепятстват осъществяването на проектите. Те са от различно естество – финансови спънки, раздори в екипите, проблеми с инвеститорите или с авторските права, смърт на актьори. Най-фрапиращ е случаят с филма, заснет от режисьора Владимир Бортко, който излиза на екран през 2005 г.

Майстора и Маргарита

Всичко започва още в края на същата година. Актьорът, който във филма води следствие срещу Воланд (името на Дявола в книгата), няколко дни е в неизвестност. Едва 47-годишен, той е намерен мъртъв в дома си, а причината за смъртта му е пълна загадка. На следващата година внезапно умират още двама от актьорския състав. През 2007, в един и същи ден прекъсва земния път на други двама актьори. Единият от тях пропада в дупка в леда по време на риболов – страшна смърт! И така всяка следваща година си отива, а с нея и по двама от актьорите, участвали във филма. Рак, катастрофа, черепно-мозъчна травма – равносметката за 9 години е 18 покойника…. А най-странното е, че някои от тях са изиграли толкова незначителни роли, че дори не са споменати във финалните надписи.

Прочетете още: ПРОКЛЯТИЕТО НА БАСТЕТ УБИВА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА

Наскоро режисьорът Владимир Наумов решава да се престраши и да заснеме нова версия на „Майстора и Маргарита“. В един момент обаче обявява, че се отказва от намерението си преди да е започнал. Той споделя, че е сънувал покойната вече вдовица на писателя, която го предупредила, че няма да може да заснеме филма. Така единственият проект видял бял свят е този на Бортко. Но на каква цена?!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *