Почина един от доайените на българската култура

Днес на 85-годишна възраст ни напусна проф. Димитрина Гюрова – една от най-значимите фигури в съвременния български театър, режисьор и педагог на поколения български актьори и режисьори. Тъжната вест съобщиха от Съюза на артистите в България и от НАТФИЗ. Тя бе един от най-почитаните доайени на НАТФИЗ, през 32-годишния си преподавателски път е извела 8 актьорски и 7 режисьорски класа, припомнят от театралната академия.

Стотици лица от театъра, киното и телевизията са нейни ученици. Сред тях са Иван Иванов, Петя Силянова, Бойка Велкова, Мирослав Косев, Радосвета Василева, Станислав Пищалов, Димитър Баненкин, Емил Бонев, Десислава Стойчева, Пенко Господинов, Росица Обрешкова, Лара Златарева, Искра Ангелова, Димитър Рачков, Иван Радоев (син), Герасим Георгиев-Геро, Антоний Аргиров, Елен Колева, Леонид Йовчев, Ванина Кондова, Екатерина Стоянова, Полин Лалова, Богдан Петканин и много други.

Режисьор на десетки спектакли за театрите в Сливен, Варна, Бургас, „Сълза и смях“, „Българска армия“, Народен театър за младежта, „Иван Вазов“, „Театър 199″, тя е двукратен носител на Наградата на София и на наградата за режисура“ на Съюза на артистите в България.

Удостоена е със званията „Заслужил артист“ и „Народен артист“. Като един от създателите на телевизионния театър в Българската национална телевизия, където създава над 40 постановки, е отличавана с множество награди, както и с Наградата на Комитета за телевизия и радио.

През 2019 г. е отличена с престижната държавна награда „Паисий Хилендарски“ за изключителен принос към българската култура, образовани, наука и изкуство. Призът й бе връчен в Министерския съвет от премиера Бойко Борисов.

Проф. Димитрина Гюрова беше не просто изключителен педагог, впечатляващ ерудит и призван театрал, а класически ренесансов човек с непоколебими морални принципи, безпримерно достойнство, вроден духовен аристократизъм, ненатрапчиво благородство и верност към каузи, приятели и родина, се казва в некролога на НАТФИЗ.

Стотици актьори и режисьори изразиха скръбта си в социалните мрежи след новината за кончината на техния преподавател.

Поклонението е на 11 август, вторник, от 11:00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“.

Поклон пред паметта ѝ!

Изказваме съболезнования на близките и на учениците на проф. Димитрина Гюрова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *