Потите ли се, докато спите? Ето какво означава това

Много хора се потят обилно докато спят, а след това се чудят на какво се дължи този феномен.

Тук трябва да отбележим, че ако този процес протича вече няколко месеца, без да зависи от температурата в стаята, това може да е симптом за опасно заболяване, алармират лекарите.

Общопрактикуващият лекар д-р Лариса Алексеева споделя, че най-чистата причина за потенето по време на нощен сън са хормоните. И тук това важи особено много за жените, разкрива д-р Алексеева. Тя е на мнение, че когато сме в менопауза и нивата на естроген намаляват, това може да доведе до нощното изпотяване.

Същевременно може да става въпрос и за инфекции, предупреждава тя. Немалка част от инфекциите причиняват именно промяна в телесната температура. Ако рязко се понижи температурата ни, това може да доведе до изпотяване.

Сред останалите възможни причини за нощното изпотяване могат да бъдат вегетоваскуларни инфекции и сърдечно-съдови заболявания. Д-р Алексеева посочва, че инфекциозни заболявания като ХИВ/СПИН, сифилис и болести, предавани по полов път, също могат да доведат до подобна реакция на организма. Тук изпотяването може да бъде придружено от състояния като треска, обрив, интоксикация и хронична умора.

Прочетете още: ЗАЩО УЧЕНИТЕ СЪВЕТВАТ ДА СПИМ НА ЛЯВАТА СИ СТРАНА?

Специално внимание обърнете на това, че раковото заболяване лимфом също може да води до нощно изпотяване. Лимфомът е придружен от увреждания на кръвоносните съдове и лимфните жлези.

Д-р Лариса Алексеева казва: „Не се паникьосвайте веднага, ако при вас се появи подобна симптоматика. Трябва обаче да подходите отговорно към своето здраве. Направете си необходимите прегледи, като това ще ви позволи да изключите тази вероятност за заболяване“.

Трябва да отбележим, че самото изпотяване нощем може да бъде различно. Ако потта е лепкава, това може да говори за сърдечно-съдово заболяване, каквото е аритмията. Същевременно нормалната пот, която няма мирис, може да е знак за психосоматични проблеми у човека. Ако потта има твърде неприятен мирис, това може да е знак, че имате проблеми с червата.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *