Помните ли Любка Кумчева, която казваше прогнозата? Ето как изглежда днес (СНИМКА)

Едно от любимите лица, чиято поява на телевизионния екран зрителите очакваха преди години с нетърпение, бе синоптичката Любка Кумчева. Прогнозата за времето днес слушаме от красавици като Натали Трифонова, Никол Станкулова, Ева Кикерезова и др., но пионерката сред жените синоптички е Кумчева.

Цели 46 години Любка Кумчева работи в БАН, за което обаче не получи подобаваща пенсия. Но тя, обичана от поколения българи,  не чувства огорчение от това, макар че трудно преживява с минималната си пенсия.

Любка поддържа топли отношения с по-младите си колеги от НИМХ и до днес. Те често я канят да ги посети и да постои на предишното си работно място, за да не изпитва носталгия по годините там.

Вече като пенсионерка, Кумчева е заменила червените си букли с късо подстригана коса в светлорус цвят. Усмивката й обаче, която помнят колегите й и зрителите, си е все същата.

В началото метеороложката трудно свиква с излизането си в пенсия. Дори изпада в лека депресия. Нямала никакво желание да излиза от дома си, най-много отивала до пейката пред входа на блока. Не й било лесно да се примири с мисълта, че е принудена заради минималната си пенсия все да брои стотинките – най-вече за хляба, а за кренвирши парите рядко стигали. Но си казва, че каквото е за всички, това е и за нея. В ежедневието разчита на сина си, когото ражда на пределните 41 години.

И днес Любка Кумчева си остава легенда, от която поколения наред са слушали прогнозата за времето. Тя често си спомня за работата си в БНТ. Цели 20 г. е нейният стаж там – по 10 пред камерите и зад кадър.

Любка Кумчева
Така изглежда днес любимата ни Любка Кумчева

Започва кариерата си през далечната 1968г. Тогава, още млада служителка в НИМХ, тя спечелва конкурс за тв водеща на прогнозите за времето. „Започнах с много страх и притеснение, защото прогнозата винаги се излъчваше на живо” – си спомня за първите си години като синоптик Кумчева.

След времето, прекарано в БНТ, продължава своя трудов път в Института по метеорология. В БАН работи без прекъсване до самото си пенсиониране. В резултат на дългогодишния си опит като метеоролог е установила, че 85-90% от прогнозите на българските синоптици се сбъдват.

Самата Кумчева е имала случай на неточна прогноза, „голям провал” според нея. На един 8 март вместо хубавото време, което тя обявила, ненадейно завалял обилен сняг, който дори чупел клоните на дърветата.

Любка Кумчева следи с интерес изявите на сегашните си колеги. Едни одобрява, други – не. Но безспорният й фаворит е усмихнатият Емо Чолаков, когото тя предпочита заради образованието му и чувството му за хумор.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *