Новият пандемичен план – ще съобщават мерките 5 дни преди да влязат в сила

Новият план за справяне с COVID кризата ще включва предвидимост от 5 дни напред. Това означава, че ще се обявяват мерки 5 дни преди да се въведат. Това заяви в ефира на bTV зам.-министърът и член на пандемичния комитет Ирена Георгиева.

Тя добави, че планът ще включва 4 етапа, като последният е най-нежелан, а всичко ще е обвързано, както вчера съобщи премиерът, със заетостта на интензивните легла.

Припомняме, че вчера премиерът Петков обяви, че се подготвя нов пандемичен план. Той е бил обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет вчера, но детайлите в текста все още се изчистват. По думите на премиера, в бъдеще мерките няма да се въвеждат на база общ брой заболели, тъй като водещия критерий ще бъде процентът заети интензивни легла – на 50%, 60%, 70% и 80%. Сериозните мерки, свързани с коронавируса, ще започнат, когато има 80% заетост на интензивните легла.

„Планът се обсъжда днес и се надяваме до края на деня документът да е финализиран, но може и да е в следващите дни. Първият етап е свързан с носенето на маски и дистанцията, вторият – с условията за допускане в съответни обекти, свързани със „зеления сертификат“. Третият етап – с това каква част от капацитета на социалните обекти може да се ограничи, а четвъртият е най-нежеланият – пълно затваряне“, каза още Георгиева.

Тя добави, че обектите на образователната система са подробно засегнати, като се обсъжда максимално присъствена форма на обучение.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *