Известен финансист: Невъзможно е човек да живее с 250 лева

Мика Зайкова е един от най-известните финансови експерти в България. Тя е чест гост в телевизионните студиа, коментирайки различни теми, свързани с икономиката и финансите.

Зайкова говори пред агенция „Фокус“ и сподели мнение, че според нея е абсолютно невъзможно човек да води нормален живот с доход от 250 лева на месец. За съжаление, това е реалността за стотици хиляди българи, които живеят под прага на бедността. Особено тежко е положението на пенсионерите, които не са работоспособни и разчитат на мизерни пенсии, за да оцеляват.

Според Мика Зайкова, държавата не е направила нищо, за да облекчи ситуацията за хората по време на пандемията от коронавирус.

Ето какво заяви тя: „България е може би единствената страна в света, която не помогна на домакинствата, гражданите и пенсионерите по време на кризата с коронавирус. Всички други държави се погрижиха за своите граждани с директни помощи“.

Зайкова смята, че в момента платежоспособността на българите е трагична.

„Ние сме най-бедните. 50% от българските пенсионери не могат да се отопляват нормално, не могат дори да си платят сметките. Само си спомнете какво се случи по Великден – дадоха по 40 лева на милион и 200 хиляди пенсионери, а всички пенсионери са 2 милиона и 160 хиляди. 68% от българските пенсионери взимат пенсии, които ги пращат под прага на бедността. Това е грешката на българската пенсионна система“.

Мика Зайкова предупреди за нещо никак положително, а именно – че от тук нататък пенсионерите ще взимат дори по-малко. Каква е причината за това? Догодина жените, родени през 1960 година, ще получават пенсии от т.нар. „втори стълб“. Зайкова смята, че преизчисляването на пенсиите няма да доведе до нищо различно. „Нужна ни е напълно нова пенсионна реформа“, заяви тя.

В заключение финансовият експерт заяви, че според нея е абсурдно да има човек, който да живее с 250 лева на месец. „Пенсионерите със средна пенсия получават едва половината от това, което им е нужно за издръжка. Пари има, но няма желание тези хора да бъдат подпомогнати“.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *