Пет любими филми с Георги Парцалев

Георги Парцалев е колос в българското комедийно кино. С ролите си вълнува и днес кинозрителите. Наричан не без основание „Тъжният клоун на българското кино“, като че ли той изпълва със смисъл тъгата в личния си живот, с изключителни роли на екрана и в театъра.

Роден е в град Левски през 1925 г. Работи последователно в Театъра на трудовата повинност, Театъра на строителни войски и Сатиричния театър.

Парцалев не е бил сред любимците на Тодор Живков. Затова и последен става народен артист от трупата на Сатиричния театър. Той е неженен и не е член на БКП. Хомосексуалист е и дори е осъждан без присъда през 1963 г. Тъкмо, заради хомосексуализма си е разработван от ДС в периода 1979-1983 г.

През онези славни за кариерата му социалистически години, е взимал по 120 лв. за 3 скеча, което е голяма сума за тогавашните стандарти.

В киното изиграва наистина уникални роли, които любителите на Седмото изкуство помнят и до днес.

В „13 годеница на принца“ е цар, който се забавлява с игра на футбол и годява обикновен човек от народа за царската дъщеря. Филмът е чудесен за деца над юноши. В него има хумор и драма, които създават една неповторима комедия.

В „Тримата от запаса“ Парцалев играе войник, негоден за война и попада в куп комедийни ситуации. Във филма той си партнира с Кирил Господинов и Никола Анастасов.

В „Кит“ Георги Парцалев играе главния инженер в риболовно предприятие. От една хваната цаца от екипажа на риболовния кораб, се стига до новината за улов на Кит, като накрая всичко се разплита.

„Невероятна история“ пък е филм за един парлив фейлетон и молба за отпуск на сътрудника на печатни издание, който го е написал. Молбата се загубва, лятото минава и идва ред за новия сезон в редакцията.

„Любимец 13“ е първата и блестяща роля на Парцалев в киното. Във филма за двама съквартиранти и техните приятелки, участват и Апостол Карамитев и Георги Калоянчев.

loading...

Един коментар за “Пет любими филми с Георги Парцалев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *