Кръвната група влияе на това как изкарваме коронавируса

COVID-19 изправи човечеството пред голямо изпитание. Лекарите се сблъскаха челно не само с непознат враг, но и с молещия поглед на хиляди безпомощни пациенти в интензивните отделения. Всеки ден тяхната борба става все по-успешна, те опознават вируса все повече и повече и намесата им става по-ефективна. В същото време хиляди учени се трудят усилено на друг фронт. Тяхната задача е също толкова важна и отговорна – те трябва да открият скритите козове на безпощадния коронавирус и начин да го победят. 

Защо някои хора карат заболяването безсимптомно, други съвсем леко, трети се нуждаят от лекарски грижи, а четвърти губят битката? Какво провокира усложненията? Кое е различното при тези хора? За да се отговори на тези въпроси, едно от изследванията, които се правят, търси евентуална връзка между кръвната група и повишения шанс от заболяване.

Според учени от Германия и Норвегия, такава връзка съществува. Техните наблюдения се основават на сравнението на ДНК от здрави пациенти и от такива, минали през ада на COVID в най-тежката му форма. Както е известно, най-разпространената кръвна група е А. Такава кръв тече във вените на почти половината от световното население. Именно тя обаче е посочена като най-рискова от тежко протичане на заболяването. Логично, ще си кажем. Да, но в същото време носителите на кръв с 0-ва група, също са доста сериозен процент – около 40%. При тях в повечето случаи всичко минава леко и почти безпроблемно. Останалите две групи (В и АВ) са най-малко разпространени и при тях се наблюдават и двата вида заболеваемост.

Д-р Елена Малишева, общопрактикуващ лекар и лице от екрана, говори по тази тема в някои предавания. Уточненията, които тя внесе по въпроса са, че при различните от нулева кръвни групи има наличие на А и В протеини. Те могат да спомогнат за допълнително сгъстяване на кръвта и образуване на тромби, което се провокира от COVID-19. При 0-ва група липсват аглутиногенови протеини и това облекчава тяхното положение, но не означава, че те са защитени на 100%.

От друга страна пък, проф. д-р Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница в София, има друго становище по въпроса. Според него в различните популации кръвните групи са с различна честота, което не позволява да се правят такива обобщения. Той определя това проучване като „повече от теория” и препоръчва абсолютно всички да бъдат максимално отговорни и да спазват предписаните мерки.

Такъв е и нашият призив. Нека грижата за личното здраве и това на околните бъде от първостепенна важност за всеки от нас! Само с дисциплина, търпение и отговорност имаме шанс да излезем от тази неравна битка като победители. Носете маски, спазвайте дистанция, избягвайте публични събирания и използвайте възможността да се ваксинирате.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *