Кристиан Вигенин: ИТН трябваше да направят правителство

Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин е на мнение, че партия „Има такъв народ“ е била длъжна да състави правителство. Както е известно, Слави Трифонов и неговите хора върнаха мандата на президента Румен Радев, заявявайки, че няма как да направят кабинет в конкретната ситуация.

След това мандата върнаха и БСП, което означава, че през месец юли отново ще има избори.

Говорейки пред „Дарик“, Вигенин заяви следното: „Единственият полезен ход за България беше “Има такъв народ” да създадат правителство, защото те имаха тази възможност. Хората им се довериха като втора политическа сила в парламента и първа политическа сила, която олицетворяваше промяната. Осъзнавайки факта, че загубихме тези избори, без каквито и да било претенции предложихме нашата подкрепа да потърсим заедно стъпки, които да доведат до реалната промяна в България. Очевидно такива намерения “Има такъв народ” нямаше“.

Бившият външен министър добави: „Имаше предложения да не върнем веднага мандата, но това размотаване и бавене във времето и използването му за чисто партийна пропаганда не е добре за България. Колкото по-бързо приключим живота на този парламент, колкото по-бързо се назначи правителството на Румен Радев и си отиде окончателно правителството на Борисов, ще е толкова по-добре за България.“

Вигенин каза още: „Имаше хора, които твърдяха, че е имало задкулисни договорки между БСП, ГЕРБ и ДПС и как ние ще предложим правителство, което да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Такъв въпрос въобще не е стоял на дневен ред. Сега те трябва да се извинят на ръководството на БСП. Част от тях се олицетворяват като някаква опозиция в БСП и работейки в тази посока правеха услуга на управляващите като подценяваха позициите на БСП, поставяйки под съмнение принципността и последователността на левицата. Виждате, че към днешна дата всички тези спекулации се оказаха безпочвени“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *