Колко дълго може да изкарате в ковчег под земята?

Замисляли ли сте се някога, колко време бихте издържали в ковчег, заровен под земята? Вероятно не сте, защото кой би искал да си мисли подобни работи. Факт е обаче, че този злокобен сюжет съществува в някои филми, които сме гледали.

И все пак, какъв е верният отговор? Колко време можем да изкараме в ковчег, заровен в земята?

Това зависи от големината на нашия ковчег, пише PopSi.

Докрай точен отговор на въпроса няма. Някои изследвания обаче показват, че ако сте нормално здрав човек, вие можете да издържите между 6 и 36 часа под земята. Други обаче смятат, че това е възможно за не повече от час. Учените имат различни мнения по този въпрос. Едно е сигурно – не разполагате с кой знае колко време.

Оцеляването зависи най-вече от количеството въздух, което може да се събере в самия ковчег. Колкото по-дребен сте като човек, толкова повече време бихте могли да останете жив. Така ще заемате по-малко пространство, което отрежда повече място за кислорода. Животът ви ще свърши в момента, в който се изчерпат вашите запаси от въздух. Ако знаете как да сдържате дъха си, това може да ви спечели някоя друга допълнителна минутка.

Някои учени изчисляват, че един ковчег може да събере 886 литра, а човешкото тяло – около 66 литра. Всичко това означава, че имаме оставащи около 820 литра въздух, от който 1/5 или 164 литра е кислород. И тук идва още малко математика – ако затвореният в ковчега човек консумира 0.5 литра на една минута, до изчерпването на въздуха ще минат около 5.5 часа.

Алън Лефт, професор от университета в Чикаго, обяснява: „Истината е, че ако се озовете заровени живи, няма нищо, което да направите, за да се спасите. Окажете ли се вътре, това е краят ви“.

Можем ли обаче да намерим поне една положителна страна на тази ситуация? Нека опитаме. Ако попаднете в такава ситуация, ще има повишаване на нивото на въглеродния двуокис. Това ще доведе до сънливост, а след това – и до изпадане в кома. Така няма да разберете кога е моментът, в който сърцето ви ще спре да бие.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *