Караянчева: Изборите в България отдавна са честни

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева сподели мнение, че от доста време насам изборите в България са напълно честни.

Следващият парламентарен вот ще се състои през април, а опозицията има притеснения, че изборите ще бъдат фалшифицирани. Караянчева обаче смята, че няма нужда от притеснения в тази насока, защото изборите в последно време са провеждани по най-коректния начин.

Прочетете още: МАЯ МАНОЛОВА ХВЪРЛИ ГОЛЯМАТА ПОЛИТИЧЕСКА БОМБА

В интервю пред „Радио Фокус“ председателят на Парламента заяви: „Изборите в България отдавна са честни, независимо кой ги организира. Има обаче много погрешни схващания, че политическа сила ги организира. Нека да стане ясно на българските слушатели – изборите се организират от Централната избирателна комисия, изпълнителната власт помага. Местната власт изключително активно участва в организацията на изборите. И знаете, че в България от 265 общини не всички са общини на ГЕРБ, има различни политически представили като кметове в тези общини. Участват политическите сили.

„В Изборния кодекс, с който е избран г-н Радев 2016 година, когато според него изборите бяха честни, бяха избрани и с хартиена бюлетина, много манипулации и вредни практики бяха минимизирани, а някои дори ликвидирани, защото работихме много сериозно народните представители за това да премахнем и подмяната на бюлетините, и протоколите, невъзможността да се подменят протоколи. Защото протоколите са със сериен номер, бюлетините са със сериен номер, късат се от карнетка, те са като ценните книжа. И който се опитва да говори в този посока, дълбоко не познава Изборния кодекс или наистина иска да заблуди българските граждани.“

„В комисиите участват всички парламентарно представени партии, те имат представители вътре, няма мнозинство на нито една партия. Има много наблюдатели, които още в първия момент, когато протоколът е готов, те получават резултатите, получават ксерокопие от този протокол. Така че всички тези приказки за фалшификации, за нечестен вот е нещо, което го е имало и в предни години като говорене, защото партиите, които виждат, че няма как да спечелят вота, търсят начин да се оправдаят. Повярвайте ми, наистина предложенията, които се обсъждаха при президента, аз затова и казах, че хората, които участват там, или не са участвали на избори, или не са се подготвили и не са чели Изборния кодекс, и не са проследили в годините назад, какво точно се е случило с развитието на изборния процес в България. Много неща са дискутирани и много аргументирано са отхвърлени в годините. Но това не пречи да се продължи дебатът, разбира се.“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *