Какво се случва, когато ядем лук на празен стомах?

Няма спор, че в повечето страни по света консумацията на лук е нещо, което е силно разпространено. И има отлични причини за това. Този зеленчук не само осигурява специфичен вкус на храната, но и има много полезни свойства за нашето здраве. Знаете ли обаче, че има определени случаи, когато лукът би могъл да ви навреди? Да, има и такива ситуации.

Всички знаем, че този зеленчук укрепва нашата имунна система, предпазвайки ни от всякакви вируси и бактерии. Установено е, че той съдържа полезни вещества, които имат високо количество бактерицидни свойства. Наличието на много витамини и минерали също не е за подценяване.

Има обаче и някои митове, свързани с консумацията на лук. Например, не бива да си капете лук в носа ако страдате от настинка. Много хора смятат, че по този начин могат да избегнат инфекция, но всъщност има висок риск да увредите своите лигавици, предизвиквайки и допълнително дразнене.

Факт е, че много здравословни диети съдържат лук. С него можем да променим вкуса на месото, рибата, салатата и супата. Много хора обаче избягват да го хапват суров, за да не се провокира появата на лош дъх.

Какво се случва обаче когато ядем лук на празен стомах?

Лекарите са категорични, че ако изядем голямо количество лук на празен стомах, това може да раздразни стомашната лигавица. Възможно е да се стигне и до разстройване на процесите на храносмилане. Не бива да се изненадате, ако се появят гадене и киселини.

Кога трябва да внимаваме с консумацията на лук? Установено е, че с повишено внимание следва да бъдат хората, които страдат от хипертония. При остри хронични заболявания на черния дроб също съществуват рискове. Внимава се също при проблеми с жлъчния мехур, бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Изводът е съвсем прост – внимавайте, ако обичате да ядете лук на празен стомах. Това невинаги се препоръчва, особено ако имате определен тип здравословни проблеми.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *