Ето мръсните трикове, с които хранителните вериги ни взимат пари

Няма как да не ви се е случвало да отидете да пазарувате в голяма хранителна верига и да не се върнете с много повече неща, отколкото сте предвидили в началото.

Търговците отдавна са измислили трикове, с които да привличат вниманието на клиентите и стават все по-изобретателни. Работата е там, че покрай хранителните стоки всеки път си вземате и нещо от промишлените стоки дори да нямате винаги голяма нужда от него.

Вярно е, че специалисти определят правилата, по които да се разпределят стоките в хранителната верига и това се нарича логистика. Например хранителните продукти да не са близо до битова химия, което всъщност е правилно и е свързано с комфорта на клиента.

Но има и „нелегални” трикове, с които търговците си служат, за да накарат клиентите си да купуват повече, а техният оборот да бъде по-голям, съответно и печалбите – повече.

Сред топ 10 са следните хитри трикове, на които хората се поддават, пазарувайки:

Влияние на цветовата схема

Според психологията на цветовете топлите цветове оранжево и жълто внушават доверие, а червеното е по-агресивно. Точно тези цветове привличат хората на входа и стените. Влезете ли вътре в супермаркета, интериорът е вече друг – в синьо и зелено, които действат отпускащо и посетителите са склонни да са задържат повече и да харчат по-голяма сума пари.

Това са и изводите, направени въз основа на изследване във водещото сп. Business Review, според което студените цветове на стените и рафтовете подсъзнателно карат клиентите да харчат с 15% повече.

Роля на музиката

Доказано е, че музиката влияе по различен начин на човешката психика, дори може да лекува, но в случая става въпрос за въздействието й върху желанието за повече шопинг.

Фоновата музика според изследване на Американската маркетинг асоциация силно влияе върху поведението на клиентите в магазините.

Ако се замислите дали е точно така, може да обърнете внимание на собствените си реакции при пазаруване.

Със сигурност веселите мелодии ще провокират вниманието ви, а бързата и енергична музика ще ви подтикне към спонтанни покупки.

Бавната музика пък кара хората да се задържат повече пред различните рафтове. Или както твърди американският маркетингов консултант Мартин Линдстрьом, продажбите в търговската верига нарастват с 30%.

Единственото „спасение” от манипулацията с музика е да се пазарува със слушалки.

Атакуване на апетита

Оказва се, че освен да използват слуха, търговците атакуват и други сетива – например обонянието, вкуса и зрението.

Ако отидете гладни да пазарувате, тогава със сигурност ще си купите и много ненужни неща. Но супермаркетите са се подготвили и за ситуации, в които дори да не сте гладни, пак да предизвикат апетита ви.

Това е например доброто осветление на витрините, отрупани с изглеждащи прекрасно продукти.

Ароматът на прясно изпечени хлебни изделия също е изкушаващ начин да се харчи повече.

Но трикът с дегустационните проби е наистина незаменим. След като опитате безплатно нещата за хапване, а и за пийване понякога, някак си ще ви се прииска да си купите нещо от тях. Друг е въпросът, че ако не бяхте опитали дадена наденица например, може би нямаше да се сетите да си я сложите в кошницата.

Карти за лоялност и дискаунт карти

Обикновено в големите вериги магазини, в които пазарувате най-често, ви предлагат карти за отстъпки. Вие естествено вземате, за да спестите малко от сметката. Но това само отчасти е така и само при някои магазини.

Съответният магазин печели от притежателя на такива карти много повече и причините са няколко. С картата:

– се обвързвате с определен супермаркет;

– магазинът получава информация за навиците ви за пазаруване;

– супермаркетът е наясно с разходите ви и с възможностите да им влияе;

– трупате точки, но и харчите повече за по-голям брой.

супер маркет
Супермаркетите имат много начини да „изтискат“ повече пари от нас

Стоки – стръв

Има различни маркетингови трикове. От това да купите „само” за 10 лв. 10 броя от нещо, до по-префинено примамване с добра цена на популярни продукти.

Наистина, че това често е изгодно, но нали покрай промоциите харчите за още неща, които уж между другото виждате в магазина.

Така търговците губят от продуктите-стръв, но пък печелят от допълнително оставените пари от клиентите.

Комбинирани продукти

В никой супермаркет продуктите не са подредени на случаен принцип. И винаги става така, че ако си вземете нещо запланувано – например шампоан и до него има и балсам или душ гел  на същата марка, вие решавате да си вземете и тях.

Много по-добре е да спрете за миг и да се запитате за даден допълващ продукт дали наистина ви трябва. Това е и съветът на автора на „Retail101” Лейнбах Рейле, който е и един от основателите на Американската конференция на независимите търговци на дребно.

Опаковка, бързо влошаваща качеството на храната

Изпитан маркетингов трик е и изборът на опаковка, която не запазва качеството на продуктите дълго време. Например хлябът в хартиените пликове изсъхва бързо, а това ви кара да си купите друг по-бързо.

Така че най-добре е да преопаковате подобни предимно хранителни продукти наново, след като се върнете от покупки.

Игра с добавената стойност на стоките

Всички супермаркети си „играят” с цените, като вдигат стоките, които много искат да продадат, на нивото на очите. Нерентабилните за тях, тоест евтините, обикновено са ниско на пода.

Ако пък има подробни обяснения за даден продукт, клиентът е по-склонен да си го закупи.

Печалба носят и онези продукти, които имат етикет, на който пише, че са на местни производители. Сигурно и вие ще си купите точно тях, за да подпомогнете местния бизнес.

На всички е известен и трикът с деветките – цена 9,99 лв. вместо 10,00 лв. някак си изглежда по-изгодна за покупка.

На много стоки като кори за баница, пшеничен грис, нишесте и др. на опаковките са записани и примерни рецепти. Това винаги изглежда по-практично и насочва клиента към съответния продукт.

Еко чанти

Търговските вериги много бързо и ловко  се възползват от възможността да предлагат еко продукти – на първо място своите брандирани чанти за многократно използване. Освен че са маркови и служат за подвижна реклама, те внушават доверие и акцентират върху загрижеността на съответния супермаркет за опазване на околната среда.

Клиентите с такива еко чанти купуват повече био храни и органични продукти, но пък вече на касата се „възнаграждават” с по-нездравословен продукт.

Дреболии на касите

Стигнете ли до касите за плащане, докато чакате, няма как да не огледате поставените стойки с най-различни, често ненужни дреболии – мокри кърпички, желирани бонбони, пакетчета нес кафе, дори презервативи и др.

И понеже очакванията за вас са, че уморени след ходенето из търговската зала, ще искате и нещо по-дребно, така и става. Почти винаги си купувате или дъвки, или бонбони, особено ако с вас има малко дете. Сигурно тези нещица са по-евтини в търговската зала, но понеже не е удобно да се връщате, се оказва че магазинът пак ви е „изработил”. Така че последната „засада” се оказва точно там, където ви вземат парите – на касата.

И още нещо – по-добре не вземайте количка, ако няма да пазарувате поне за седмица. Подсъзнателно ще ви се иска да запълните полупразното пространство и ще трупате много повече, отколкото първоначално сте възнамерявали. Големите колички – още един трик сред многото, които супермаркетите използват, за да увеличават печалбите си от планувано или спонтанно пазаруване на вечно бързащите и понякога разсеяни съвременни хора.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *