Ето защо не бива да ходите до тоалетна, ако се събудите нощем

За съвременния човек, прекарващ в стрес деня, става все по-трудно да спи достатъчно. Изследванията показват, че 40% от нас спят по-малко от препоръчваните 7-9 часа на нощ.

Често се случва да се въртим в леглото часове наред, без да можем да се справим с безсънието. Едни броят овце, други четат книга, трети отиват до хладилника да хапнат и пр.

Много от нас правят напразни и грешни опити да заспят, които правят това още по-трудно.

Какво не трябва да правите, ако се събудите през нощта и не можете да заспите?

Д-р Рудолф Бреус, австрийски натуропат, съветва:

  • Не гледайте колко е часът

Ако пресмятате постоянно колко време ви остава до сутринта, това безпокойство ще ви напряга и ще забави повторното заспиване. Въпреки че днес всеки инстинктивно поглежда в телефона или към часовника, не го правете, а най-добре още преди да легнете, да ги сложите по-далече от леглото.

  • Не ходете до тоалетна или да пиете вода

Разбира се, ако много се налага, идете до тоалетната. Но ако го правите просто за всеки случай, това ще ви гарантира окончателно разсънване.

Дори само да станете и да поседите седнали, ще се увеличи сърдечната ви честота. Ако пък отидете в друго помещение, сърдечният пулс ще се ускори. За да заспите, той трябва да спадне до 60 в минута, а това няма да стане веднага.

Освен това трябва да светнете лампата, а силната светлина ще отдалечи времето за заспиване.

Как да заспите лесно?

Има някои интересни техники, които да ни помогнат да заспим.

„Мигновено спокойствие”

В едноименната книга на Пол Уилсън авторът препоръчва трик с гребен. Ако вземете гребен и в легнало положение леко и бавно го прекарате последователно по двете си ръце, започвайки от пръстите и завършвайки до рамото, това ще ви подейства много отпускащо.

„Разтапяне в леглото”

Това е упражнение за отпускане на мускулите, когато е възбудена нервната система. Направете следното: Съсредоточете се върху стъпалата си и си представете, че са много тежки и потъват в леглото. После се концентрирайте върху глезените и така много бавно преминавайте постепенно към главата.

Д-р Уенди Троксел от Университета в Питсбърг препоръчва просто да почетем на слаба светлина, за да се разсеем.

Но най-правилното поведение е да затворим очи, да се обърнем на другата страна и да изключим мислите си, за да заспим.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *