Голямата истина за децата, която всички трябва да знаем

„Родителите ми ме биеха, когато бях дете и не съм травмиран“, казва мъж алкохолик, чийто партньор го е докладвал за физическо насилие.

„Като малък ме наказваха много и съм добре“, казва мъжът, който се оплаква всеки път, когато направи грешка.

„Когато като малка не се подчинявах, баща ми ме заключи в една стая и за това съм му благодарна днес“, казва жената, която страда от пристъпи на паника и страх от тесни пространства.

„Родителите ми ме принудиха да отида на чиракуване по тази професия, където изкарвам много пари, и за това съм много благодарен“, казва мъжът, който няма търпение за петък, защото мрази работата си.

„Когато бях малка, родителите ми ме караха да седя на масата, докато не изям всичко“, казва жена, която не разбира защо се бори с хранителните разстройства.

Време е да преодолеем травмата на поколенията и да осъзнаем миналите си модели. Време е да бъдем състрадателни към себе си и децата си.

Детето се научава да решава проблеми чрез разговор, ако решаваме конфликтите в семейството по този начин. Ако проблемите със заплахите и наказанията бъдат решени, един ден той ще действа по същия начин.

Детето се учи на състрадание, когато сме състрадателни към тях.

Детето се научава да слуша другите, когато слушаме детето, когато ни интересува как се чувства и как изглежда неговият свят.

Едно дете се научава да вярва в себе си, ако ние вярваме в него.

Не е нужно да отглеждаме децата си, трябва да ги отглеждаме с любов. ❤

Източник: Фейсбук

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.