Ето защо някои хора могат да „чуват“ гласовете на мъртвите

Когато научава за смъртта на Лазар, който му е много близък, Исус Христос казва на учениците си, че Лазар спи, а после допълва, че става въпрос не за сън, а за смърт.

В много стихове на Библията смъртта се сравнява със сън. Мъртвите не могат да изпитат болка и не страдат. Те нямат нужда от нашата помощ, а и не могат да ни помогнат. Според Библията невъзможно е да говорим с тях или те да говорят с нас.

Факт е обаче, че има хора, които са сигурни, че „чуват” гласове на умрели хора. При такива „ясновидци”, както те се определят, се наблюдават три основни характеристики, неприсъщи на останалите. От ранна възраст имат слухови изживявания, вършат всичко в абсолютно самовглъбяване и лесно се поддават на слухово халюциниране. 

Стигайки до тези важни заключения, след повече проучвания учените биха могли по-лесно да разберат на какво се дължат разстройващите слухови халюцинации на шизофрениците.

Хората с възможности да виждат и чуват неща, без да имат стимули отвън, интересуват все повече антрополози, които изучават религиозни изживявания, и изследователи на  халюциногенни изживявания.

Учените искат да намерят отговор на въпроса каква е причината някои от хората с подобни изживявания да се самоопределят като ясновидци, а други от тях, притеснени от способностите си,  да търсят медицинска помощ.

Питър Мозли, психолог от великобританския Университет „Нортумбрия”, е убеден в ранната поява и позитивността на слуховите изживявания при ясновидците. Той е на мнение, че трябва да се проследи развитието им. „Това ще ни помогне повече и за тревожното и неконтролируемо чуване на гласове” – заключава специалистът.

призрак

Затова заедно с колегата си от университета в Дърам Адам Пауел той изследва 143 души. От тях 65 са тези, които определят себе си като „ясновидци”, а останалите са случайни хора от социалните мрежи.

Двамата психолози си поставят за цел да разберат по какво се различават двете групи  във връзка с чуването на гласове.

Резултатите показват, че като цяло 44,6% от ясновидците имат слухови изживявания. От друга страна, за 79% от тях те са задължителна част от ежедневието им. Макар че за повечето всъщност гласовете са в главата им, почти 32% смятат, че гласовете са външни.

Прочетете още: ТОП 10 НА ДУХОВЕ, УЛОВЕНИ ОТ КАМЕРА! ЩЕ СЕ СМРАЗИТЕ! (ВИДЕО)

Обобщените резултати изненадват и с друго. Ясновидците много повече вярват в съществуване на паранормални явления и не ги интересува какво мислят останалите. Средната възраст, на която имат слухови илюзии за първи път, е 21,7г.

Друго, което ги отличава, е способността им да „изключват” от околната обстановка, докато вършат различни неща. „Ясновидците” твърдят и че често халюцинират.

призрак

Интересно е, че те чуват за понятието спиритуализъм чак след като започнат да чуват гласовете на мъртвите. Едва на по-късен етап, когато  самите те търсят някакво обяснение за случващото се, разбират за него.

За хората от другата група се оказва, че има връзка между способността им за силно вглъбяване и вярата в паранормални сили, но слухови халюцинации или нямат, или са съвсем малко.

Прочетете още: Фотографии на отвъдното: духове, запечатани на лента

Учените стигат до извода, че това „чуване” на „гласовете на мъртвите” има малка вероятност да бъде под влиянието на останалите хора, поради някакъв позитивен социален контекст или в резултат на вярата в паранормалното.

На „ясновидците” идеята за спиритуализъм им допада, защото отговаря на изживяванията им и се очертава като най-смислена.

Разбира се, изследванията в тази насока трябва да продължат. След като се проучат разликите в културния контекст, ще могат по-добре да се разберат връзките между вярата, вглъбяването и необичайните „духовни изживявания”, при които някои хора могат да „разговарят” с мъртвите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *