ГЕРБ продължава да се откъсва пред БСП на върха

ГЕРБ се мобилизира и увеличава разликата с БСП, показва последното социологическо проучване на „Алфа рисърч“. С обявяването на кандидатдепутатските листи се увеличава и нагласата за участие в парламентарните избори. Това коментира пред Би Ти Ви управляващият партньор в агенцията Боряна Димитрова. Изследването е проведено между 26 февруари и 1 март и според анкетираните 52.5% са казали, че със сигурност ще гласуват на 4 април.

Голямата неизвестност е в онези 15.3%, които казват, че ще гласуват, но не са решили за кого, коментира социологът. Това са около 400 хил. души, които ще вземат решение в хода на предизборната кампания. При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока буквално до последния момент, сочи анализът на „Алфа рисърч“. При сближени позиции при голяма част от партиите този вот може да окаже сериозно разместване върху електоралните нагласи, предупреди Димитрова с уговорката, че колебанието обикновено означава отказ от гласуване.

Тя определи като оспорвана битката за третото място, заради максималната мобилизация на ДПС – те разчитат на гласове на твърдия електорат, няма разпиляване и заради отсъствието на ДОСТ, отнела на предишния вот около 100 хил. гласа. Движението разчита на твърди избиратели и устойчива подкрепа, а темпът на нарастването й показва, че до изборите подкрепата може да се увеличи още.

„Има такъв народ“ се характеризира с по-големи амплитуди, тъй като разчита на разочаровани от другите политически сили и на младежкия вот, който, за разлика от избирателите на ДПС, е твърде несигурен и изменчив, поясни Димитрова.

Източник: Дневник

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *