Водещ епидемиолог: Броят на тежко болните с COVID-19 ще расте

„Не мога да направя точна прогноза за развитието на пандемията с коронавирус в България. Това, което забелязвам е, че броят на заразените леко намалява. Темпът на разпространение се забавя в сравнение с преди, което показва, че сегашните мерки работят. Но ако искаме да обърнем тенденцията на растеж трябва да има малко по-строги мерки от тези в момента“, заяви епидемиологът д-р Петър Марков в „Тази сутрин“.

„Към момента броят на тежко болните в България расте и очаквам това да продължи през близките една-две седмици. Ние сме много близо до капацитетът на здравната система да лекува адекватно“, каза Марков.

„Няма данни за промени в патогенността на коронавируса“, разкри специалистът.

„Антигенните тестове са добър начин за следене на ситуацията. PCR тестът и антигенният тест имат различна чувствителност. Има разлика и в цената. Антигенният тест е по-евтин и достатъчно чувствителен, за да се прилага, за да се идентифицира броят на случите и позитивните. Много по-лесно е да се направят два антигенни теста в рамките на няколко дни, отколкото PCR“, смята Марков.
„Ако имаме работеща ваксина, това ще намали скоростта на разпространение на вируса. С ваксинация можем да постигнем така наречения колективен имунитет“, заяви епидемиологът.
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *