Най-богатият българин притежава компания за повече от 11 млрд. долара

Знаете ли кой е най-богатият българин в света? Ще ви дадем един жокер – не е нито Васил Божков, нито Гриша Ганчев или Делян Пеевски. Не става дума за нито един от олигарсите, които познаваме добре от живота и изявите им в България.

Най-богатият българин се казва Владимир Тенев, но го наричат Влад. Той живее и работи в САЩ, където притежава компания, оценявана на 11.2 милиарда долара. Това е компанията Robinhood, която позволява търговия с акции без изплащане на комисионна.

Robinhood отбелязва значително нарастване на своите потребители от началото на пандемията. Така през май стойността на Robinhood достигна 8,3 млрд. долара, след като успя да набере финансиране в размер на 280 млн. долара. В понеделник стана ясно, че компанията е набрала още 200 млн. долара от D1 Capital Partners – световна инвестиционна компания.

Влад Тенев е на 34 години и един от основателите на Robinhood. Роден е в гр. Варна, но от 4-годишен живее в САЩ. От малък проявява силен интерес към науката и математиката, за което спомага фактът, че расте в академична среда в семейството на двама високо образовани родители. Неговите родители заминават за САЩ, за да работят в Световната банка.

Влад Тенев
Влад Тенев и неговият съдружник

Като дете Владимир расте във Вирджиния, а през 2004 г. е приет да учи в престижния университет „Станфорд“. Там се запознава с Бейжу Бат, с когото впоследствие ще основе суперуспешната компания Robinhood. Бейжу завършва бакалавър със специалност физика, а след това и магистратура със специалност математика, докато Владимир учи и завършва изцяло математически науки. С времето Влад и Бейжу се превръщат не само в съдружници, но и в най-добри форми. И двамата са деца на имигранти, което ги сближава допълнително.

С времето двамата партньори се местят в Ню Йорк, където правят своя първи проект – платформа за хеджфондове. В едно от своите интервюта Влад Тенев споделя, че двамата с Бейжу са ръководили и втора компания, преди да се стигне до големия пробив с Robinhood. Тя е била за продажба на софтуер на банки и различни големи институции. Двамата съдружници създават Robinhood през 2012 година, след като се местят да живеят в Калифорния. Това е и проектът, който истински успява и ги изстрелва на върха.

Robinhood бързо печели популярност, тъй като работи в интерес на потребителите, позволявайки им да търгуват на фондовата борса, независимо от собствените си възможности. Платформата позволява на възможно най-много хора да се включат в търговията, без да плащат такси и да имат минимален капитал на акаунта си.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *