Бургас е заплашен от воден режим, потвърди министърът

Източна България е заплашена от водна криза, съобщава NOVA. За това предупреди екоминистърът Емил Димитров. Сливен и Ямбол са били на косъм от воден режим заради неправилното източване на язовир Копринка.  Тревожна е и ситуацията в Бургас.  Възможно ли е Южното Черноморие да остане на сухо?

От 140 милиона кубични метра вода, в момента в язовир Копринка има около 20 милиона. Резкият спад е необичаен и притеснява хората в региона. Според Министърът на околната среда и водите, язовир Копринка е изключително важен, но през последните години, освен че има проблеми със съоръжението, водата не е била използвана адекватно.

„Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца”, заяви екоминистърът Емил Димитров в ефира на „Здравей, България”.

„Цялото Черноморие, ако не управляваме Камчия по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва за 15 ,за Бургас трябва да положим изключителни усилия”, смята той.

„Не му работят изпускателите, което ме притеснява как ще го администрираме,когато е пълен. Последните 15 години не подава вода към река Тунджа, или водата от Тунджа не върви по Тунджа, а върви в Марица, защото се подава към Стара Загора. В резултат на което язовир Жребчево, от който зависи огромна част от България – Сливен, Ямбол, Елхово, Нова Загора, и за напояване и за питейно битово оросяване на реките, също така за енергетика. След като три четири години изобщо не е подавана вода, последните 15 символични количества към тоя язовир, той рано или късно става празен”, обясни Емил Димитров.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *