6 неща, които се случват, ако ядем твърде много месо

Ако обичаме да похапваме месо и то неизменно присъства на трапезата ни, трябва да знаем, че не е съвсем безвредно. Въпреки че съдържа редица полезни вещества, в него има и много естествени химични токсини, както и наситени мазнини, които правят трудно неговото разграждане.

Прекалената употреба на месо може да породи много физиологични и здравословни проблеми.

Умора и сънливост

Консумацията на твърде много месо е възможно да доведе до изтощение на организма, а оттам – до липса на енергия и състояние на сънливост. Причината е, че организмът извлича от запасите си много енергия, за да успее да разгради и обработи месото.

Протеините от месото се усвояват по-бавно за разлика от въглехидратите, които отдават енергия много бързо.

Ето защо след обилно хранене с месо човек се чувства изморен. Мозъкът също се изтощава, защото енергия му дават въглехидратите.

Увредена кожа и коса

Ежедневното консумиране на месо може да причини увреждане на кожата и косата. Това се дължи на липсващия витамин С в месните храни, който е отговорен за колагена, изграждащ косата и кожата.

Често боледуване

При недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци за сметка на месото, защитните сили на организма отслабват. При слаба имунна система сме по-уязвими за настинки и вирусни инфекции и оздравяването е по-бавно.

Запек

Бедното на зеленчуци и фибри меню  прави лениви червата и може да доведе до запек. Проблемът може да се разреши с добавянето на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни в менюто.

Сърдечно-съдови проблеми

При твърде обилна и ежедневна консумация на месо и месни продукти може да се появят проблеми със сърдечно-съдовата система. Добрият холестерол да намалее, да се увеличи кръвното налягане, а това от своя страна е възможно да доведе до поява на плаки по кръвоносните съдове и запушването им.

Необходима е промяна в хранителния режим, като в него се включат плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни заради фибрите и полезните въглехидрати в тях.

Възпаления

Прекалената консумация на месо води и до системното възпаление на тъканите в тялото. Това се дължи на липсата на антиоксиданти, които притежават плодовете и зеленчуците. Тези възпаления създават риск от по-късни сериозни заболявания.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *